24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Зеленски отказа среща с Русия в Беларус

Снимки: интернет

Руска делегация пристигна в Беларус за преговори с украинската страна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде „Ройтерс“, като се позова на информационната агенция Интерфакс.

Песков каза, че делегацията включва представители на руските министерства на външните работи и на отбраната, а също така и представители на администрацията на президента Владимир Путин. Руската делегация е готова за преговори в беларуския град Гомел и очаква пристигането на украински представители, каза Песков.

Украинският президент Зеленски отхвърли днес руското предложение за преговори в Беларус, като заяви, че Беларус е причастен към руското нахлуване в Украйна, предаде „Ройтерс“. Въпреки това украинският лидер изтъкна, че е готов да води преговори на друго място. Зеленски, посочи, че иска да преговаря за мир, но в друг град, на територията на страна, откъдето към Украйна не летят ракети.

„Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку. Предлагали сме всички тях. Съгласни сме и на който и да е друг град“, каза Зеленски във видеозапис, публикуван онлайн.

„Само така преговорите могат да бъдат честни и да сложим край на войната“, каза украинският президент. Той укори беларуската страна, че мястото за разговори е избрано от руското държавно ръководство – нито от Украйна, нито от Беларус. „Възможни преговори могат да сложат край на войната. Разбира се, ние искаме мир. Искаме да се срещнем. Искаме да свърши войната“, подчерта той.

„Ако нямаше агресивни действия от вашата територия, можехме да говорим в Минск“, обоснова се Зеленски. Той упрекна беларусите, че са предоставили земята си за площадка на руските атаки. „От вашата територия войската на Руската федерация пуска ракети по нашата“, подчерта президентът на Украйна. „Ние сме ваши съседи. Бъдете беларуси, а не руси“, допълни той.

„Изтеклата нощ в Украйна беше жестока. Отново обстрел, отново бомбардиране на жилищни квартали, на градска инфраструктура. Те воюват против всичко живо“, обвини той руската страна.

Източник: telegraph.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html