15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

50 българи са блокирани в Москва

Снимки: БГНЕС

Около 50 българи са блокирани в Москва заради затварянето на въздушното ни пространство за руски самолети и реципрочната мярка от страна на Русия. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, която демонстрира пред медиите работата на Ситуационния център на МВнР, предаде БНТ.

Разпоредено е на посолството ни в Москва да осигури настаняване на блокираните българи и да осигури извозването им по сухопътни пътища до съседни на Русия страни – вероятно към Латвия и Естония.

По повод съобщенията, че руският президент Владимир Путин е наредил на военното командване да постави силите за ядрено възпиране във висока степен на готовност, Генчовска заяви, че ще коментира, след като се провери сигурността на информацията и се запознае с детайлите.

Ситуацията в Киев е почти без промяна. Българските власти чакат безопасен коридор, който при промяна на комендантския час да се използва за евакуация на българите.

В момента, в който бъде осигурен коридор за евакуирането на българските граждани, те ще бъдат уведомени за сборния пункт на евакуация.

От МВнР съветват всички, които са решили да потеглят с личните си автомобили от Украйна, да се свържат с българските власти предварително, за да уточнят дали е безопасно да поемат на път от мястото, на което се намират, а също и да уточнят най-малко рисковите маршрути. Едно от най-сигурните населени места за отпътуване от Украйна е Одеса.

По време на демонстрацията Генчовска проведе телефонен разговор с консула ни в Одеса – Светослав Иванов. Той информира, че ситуацията в Одеса е сравнително спокойна към момента. Днес са евакуирани 77 български граждани и един американски гражданин с два автобуса. Утре към България ще потегли още един автобус, чиито места вече са запълнени по списък. Ако има още желаещи, може да бъде организиран и още един автобус.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html