16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Професор: Премиерът прави непрекъснато грешки, смеят му се

Снимки: БГНЕС
„Военно-логистична поддръжка… Затова всички му се смяха на този премиер, няма такъв термин в международните отношения, във военните отношения, в сигурността. Той е млад човек, не се е занимавал с тези въпроси, дойде му на главата изневиделица. Те се готвеха да решават други проблеми, където са специалисти, а идват проблеми, които са изключително не за тяхното ниво на компетентност. Тези момчета нямат компетентността да водят държава, независимо коя е тя, дори да е малка като България, в такава тежка ситуация. Не зная какво става с премиера, обаче той прави непрекъснато грешки и те са или защото е некомпетентен, или защото около него няма съветници, които да могат по тази тема да го брифират, той да бъде винаги в течение. Защото нещата са много сериозни вече. Не са толкова прости, както ако четем книга за война“, каза в интервю за БНР проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика и бивш заместник-министър на отбраната.
„Не можем да очакваме радикална промяна в тези преговори, но поне ще си отдъхнат двете страни, главно украинците, от тази война за няколко часа“, коментира проф. Кънчев относно обявената възможност за преговори между Русия и Украйна.
„Владимир Путин ни казва, че няма да има следваща степен на предупреждение, тъй като е въвел във висока степен за удар ядрените си сили и с това иска да притисне до максимум САЩ, НАТО, западните държави и ЕС, за да реши проблемите, които възникват при операцията му в Украйна.“
Кънчев отбеляза и опасенията на международната общност, че „Путин не иска само Украйна, а нещо повече“. Стратегическите ядрени сили на Русия са привеждани в готовност общо два пъти в историята – по време на Карибската криза в Куба и когато беше анексиран Крим, припомни проф. Румен Кънчев.
Според него прибягването към този ход, означава, че целите, които си поставя руското военно-техническо ръководство, надхвърлят обявеното за Украйна. „Те притискат до стената противната страна.“
Според Румен Кънчев изнервянето на руската страна идва от „зацикляне“, защото в Москва са очаквали нещата да се развият по-бързо. Кънчев подчерта, че преговорите са единственият цивилизован начин да бъдат решени проблемите, които са се натрупали между Русия и Запада по повод Украйна.
„Аз се надявам, че Западът няма да отговори реципрочно. Ако отговори реципрочно, една крачка ще ни дели от ядрена война или използването на ограничени ядрени удари с ниска мощност, което изобщо не е начин на решаване на отношенията между глобални сили, каквито безспорно са и САЩ, и Русия“, коментира проф. Румен Кънчев.
По думите му „не е необходимо от война в Украйна да се стигне до война в Европа, нито да започне ракетно-ядрена ескалация“.
Източник: bnr.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html