14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

И затворници ще се бият за Украйна

Снимки: Архив
В последната си реч президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви, че ще освободи затворници, предимно такива с военна подготовка, за да се бият срещу руската армия. „Украинци с реален боен опит ще бъдат освободени от ареста. Те ще могат да изкупят вината си в най-горещите точки на войната“, заявява държавният глава.
Стъпката е предприета за по-интензивните боеве около най-големите украински градове – Киев и Харков. Снощи столицата отново бе подложена на ракетни удари. За пет дни Русия извърши 56 ракетни удара и изстреля 113 крилати ракети, заяви Зеленски, предаде „Ройтерс“. Той призова Западът да помисли за забранена за полети зона за руските ракети, самолети и хеликоптери. Наред с това украинският президент поиска Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН, като държава, която извършва военни престъпления.
В исторически план привикването на престъпници на фронта е често срещана мярка в крайни ситуации. Ефективността й обаче е спорна, особено ако над формированията не може да се упражнява надежден контрол.
Най-печалният пример е свързан с Оскар Дирлевангер, който набира престъпници по време на Втората световна война, сформирайки нацистки наказателни отряди. Именно те извършват едни от най-големите зверства по време на войната.
По същото време Съветският съюз освобождава множество затворници, за да ги изпрати на фронта. Обикновено на тях са били възлагани едни от най-опасните мисии, свързани с почти сигурна смърт. Това е една от причините и за по-голямата бруталност, проявена от оцелелите след бойните действия.
Източник: dnes.dir.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html