14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Оттеглиха Тагарев, предлагат Драгомир Заков за отбраната

Снимки: архив

Министър-председателят оттегли предложението Тодор Тагарев да бъде избран от парламента за министър на отбраната. Да заеме мястото на Стефан Янев се предлага Драгомир Заков.

„Предложението за Драгомир Заков е съгласувано с коалиционните партньори“, заяви премиерът Кирил Петков в парламента, където пристигна, за да представи промените в състава на правителството, предаде репортер на БГНЕС. Замяната на Тодор Тагарев с дипломата от кариерата Драгомир Заков става в последния момент и изненада парламентарните групи, които започнаха консултации. Проектът на решение бе внесен в деловодството на Народното събрание малко преди началото на заседанието.

Кирил Петков посочи, че днес Драгомир Заков лети от Брюксел. Той е отговорил на поканата на правителството късно снощи. По думите му министърът на отбраната е от квотата на „Продължаваме промяната“ и те застават твърдо зад него. „Българската сигурност е в рамките на международната сигурност. Няма по-подготвен човек от него. Той е посланик на България в НАТО. Радвам се, че той потвърди, имаше въпроси дали ще успее с неговото семейство. Той има деца, които ходят на училище“, каза още Петков.

Премиерът отговори на въпрос защо е направена промяна в последния момент. „Причината е, че този човек се съгласи“, каза Петков. По думите му не е имало никакъв отпор от други институции. „Аз уведомих снощи президента. Първо уведомих нашите коалиционни партньори. Не е никакъв отпор от никакви други институции. Това е наше решение. Много се радвам, че българското правителство е свободно да действа“, заяви още Петков и увери, че решенията на правителството са най-правилни за държавата. Той обясни, че уважава предходната кандидатура на Тодор Тагарев. „Той ще подкрепя със съвети. Човекът е твърдо застанал зад нашите позиции. От тази гледна точка няма никакъв въпрос. Единственото, което беше много важно да се каже е, че в момента колективната сигурност на ЕС е в различна рамка, отколкото да погледнем чисто националната сигурност“, каза още Петков. Премиерът коментира и дали е имало натиск върху Стефан Янев и подчерта, че от тук нататък никой министър не може да си прави сам политика през Фейсбук.

„Няма как да се случва, че някой министър да казва „стабилността на правителството зависи от мен“. Нашето правителство не може да бъде залог на когото и да било. Ние сме свободни да действаме и вярваме в правилната политика“, каза още министър-председателят.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html