17.1 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Янев към Петков: Не съм твой министър

Колаж: Телеграф

След като с решение на НС ген. Стефан Янев беше свален от поста министър на отбраната, той разпространи видео обръщение във Фейсбук.

В него Янев казва, че сме в разгара на криза, която има потенциал да доведе до катастрофални последици и от действията и решенията, които взимаме в момента, ще зависи как ще премине България през този труден период. По думите му перспективата не изглежда никак добра, защото поведението на основните политически сили в страната в момента е „базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези“.

„Вместо да се търсят работещи решения се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданието на хората. Уверен съм, че българските граждани са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечий интерес“, казва Янев.

„Основната задача на политиците днес е да защитят адекватно националния ни интерес, а той е това, което гарантира свободата, сигурността и благополучието на българските граждани. Това, което спомага да съхраним националната си идентичност и държавността ни. Това, което ще осигури бъдеще на нашите деца“, каза той.

Смята, че интересът ни трябва да бъде защитен и в многостранните формати, които участваме, но те не трябва да предопределят интересите ни, а са единствено инструментариум и механизъм за тяхното реализиране.

„Не винаги решенията, които се взимат в съюзни формати, са правилни и добри за България“, каза Стефан Янев. Заяви още, че не се чувства виновен за нищо, което е казал и направил, а във всичките си действия се е водел единствено от интересите на България. „Когато казвам нещо, знам защо го казвам. Когато взимам решение, знам защо го взимам“, каза Янев.

Накрая се обърна към премиера с думите: „Уважаеми, господин министър-председател, аз не съм твой министър. Нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината и ще продължа да го правя“.

В същото време президентът Румен Радев даде сигнал, че не се противопоставя на смяната на Стефан Янев като министър на отбраната. Радев обяви, че „очаквал повече“ от него като военен министър, въпреки че изтъкна заслугите му като служебен премиер през 2021 г.

„Стефан Янев беше успешен министър-председател в трудни за България времена. Именно неговото правителство започна промяната. Показа, че страната може да се управлява по друг, демократичен начин. Върна надеждата на хората и най-важното е, че организира честни избори, които докараха сегашните управляващи на власт. Но като министър на отбраната очаквах повече и като инициатива, и като ангажимент към българската армия, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност, за ускоряване на процесите на модернизаиця. И понеже отново вървят всякакви слухове за някакъв нов мой политически проект с нови подставени лица, не правя никакви политически проекти с никого. Изпълнявам стриктно конституционните си задължения в своите правомощия“, каза Радев.

На въпроса дали е знаел предварително за смяната на кандидата Тодор Тагарев с Драгомир Заков, той отговори: „Познавам г-н Заков и неговата работа като постоянен представител на България в НАТО и моето мнение за него е много добро. Очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат на терен. Защото от Брюксел и от грамите невинаги човек може да добие ясна представа за тези процеси“.

Стефан Янев беше служебен военен министър (2017 г.) и секретар по сигурността и отбраната в администрацията на Румен Радев от 2017 до 2021 г., когато беше назначен за служебен премиер. Янев остана начело на двете служебни правителства през миналата година.

На 13 декември 2021 г. бе избран за министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков – пост, който запази само за 2 месеца и половина след двусмислените си изявления по повод войната в Украйна и намеците, че конструкцията на кабинета на Петков ще зависи от оставането му в МО. „Тази братоубийствена срамна агресия, тази война, която погубва хора, води до огромни разрушения и страдания, заслужава санкция. И цяла Европа и светът се обединява около това. Що се отнася до военно оборудване – това е решение, което е изцяло в правомощията на българското правителство. Ако има такова решение, е важно парламентът да го утвърди“, каза Румен Радев пред журналисти.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html