25.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Най-голямото бомбоубежище в София побира до 900 000 души

Снимки: БГНЕС

На територията на София съществуват над 500 подземни скривалища, но едно от най-големите бомбоубежища е метрото.

„Метрото представлява огромна подземна инфраструктура.Това са 46 км тунели, 42 подземни метростанции, всички те могат да бъдат използвани в екстремни ситуации като укритие, тъй като всички конструкции на метрото са изчислени да могат да издържат на почвени натоварвания, подземни води, сеизмични въздействия, също така и ударна вълна“, каза директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев за „България сутрин“. Според нето това е перфектно укритие.

Общо могат да поберат до 900 000 души. В метрото има основна вентилация, всяка метростанция има по 2 мощни вентилатора, така че тази вентилация осигурява необходимия въздух както за пътниците, така и в екстремна ситуация.

Метрото има електрозахранване, независимо от различните кръгове“, допълни инж. Братоев в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че дори да бъде спряно цялото електрозахранване в града, метрото има акумулаторни помещения, които осигуряват аварийно електрозахранване за близо 72 часа. Запитан защо някои метростанции понякога протичат и има ли значение това за безопасността ни, инж. Стоян Братоев отговори: „Няма никакво значение това, при нас се случва на единични места, но това няма никакво влияние на работата на съоръженията. Има военен план, по който трябва да се действа в екстремни ситуации, това е наш ангажимент.“ Директорът на столичния „Метрополитен“ се надява никога да се не налага да ги ползваме.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html