20.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Русия и Украйна да преговарят във Варна, предлага полковник

Снимки: АР

Целите на руската инвазия са цялата Украйна, пълен контрол над територията на Украйна и най-вероятно правителство, което е изгодно на Руската федерация. Това са целите, а доколко е възможно това да стане, е въпрос как ще се развие ситуацията в следващите 10 дни“, каза в предаването „Лице в лице“ проф. Димитър Недялков, полковник от резерва и преподавател във Военната академия “ Г.С.Раковски“.

„Хората в Украйна са с различна нагласа – има райони, където руските войски минават бързо, има и райони, в които украинците оказват ожесточена съпротива. Реално погледнато, операцията не се развива според очакванията на руското командване. Силите обаче са много неравни, предстои да видим как ще се развие ситуацията, която навлиза в решителната си фаза“, заяви проф. Недялков.

Светът е объркан и по-голямата част от нещата, които се случват, не дават особен резултат. Западните сили гледат от гледна точка на собствения си интерес, така че има и известна доза лицемерие при нашите съюзници, посочи той.

„Според мен в трябва да дадем шанс на мира и да има преговори на територията на България – Балчик, Варна или Добрич са подходящи места за това. Време е да поемем инициативата и да предложим подобна възможност и на двете страни. Това ще помогне на всички страни в конфликта и на Европа като цяло, защото Европа също е много потърпевша. Дори и да спре конфликтът, последствията за континента ще бъдат много тежки, подчерта полковникът от резерва. Трябва също така да увеличим хуманитарната помощ и да си прибираме чедата от Украйна, защото по неофициални данни там има над 1 млн. българи. Желанието на много българи там е да се доберат до територията на България“, отбеляза проф. Димитър Недялков.

По думите му трябва да обърнем по-сериозно внимание на въоръжените си сили, както и да поискаме от съюзниците в НАТО военна помощ в създалата се ситуация.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html