13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Въвеждат военно положение в Русия

Снимки: БГНЕС

Британският вестник „Гардиън“ съобщава, че за петък е насрочено извънредно заседание на руския Съвет на федерацията, което поражда слухове, че в Русия може да бъде въведено военно положение. Изданието коментира, че въвеждането на военно положение ще даде на властите необходимите правомощия да ограничат свободата на движение и свободата на словото. Военно положение вече е било въвеждано в съвременна Русия.

Вестникът се позовава за новината на Татяна Становая, виден руски политически анализатор, която е написала в Туитър, че „налагането на военно положение е логичен сценарий“. „С обявяването на военно положение властите ще могат да наложат военна цензура, да направят по-секретни действията на държавата и на местните органи“, продължава Становая.

„Гардиън“ припомня, че за последен път, когато е бил свикан Съветът на федерацията, е за одобряване на разрешението на Владимир Путин да се използва военна сила извън страната, два дни преди нахлуването в Украйна на 24 февруари.

Повече от 6500 руснаци досега са арестувани в страната по време на антивоенните протести. Властите освен това започнаха разправа с независимите медии след началото на войната.

Главният прокурор нареди на медийния регулатор да блокира либералната радиостанця „Ехо Москвы“ и последната останала опозиционна телевизия „Дожд“. Руската Дума също ще проведе заседание в петък да обсъди нов закон за наказание с до 15 години затвор за разпространение на дезинформация за въоръжените сили на Руската федерация по време на военен конфликт.

Източник: bnr.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html