14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Макрон: Предстоят най-тежките дни за Украйна

Снимки: Туитър

Предстоят най-тежките дни за Украйна“, каза френският президент Еманюел Макрон в специално обръщение към нацията. По думите му „Европа трябва да стане по-независима, по-суверенна сила. Войната в Европа „вече не е в книгите и учебниците по история. Тя е пред очите ни“, заяви френският президент в телевизионно обръщение пред френската нация. Той приветства храбростта на украинския народ и изрази пълната си подкрепа към неговия президент Зеленски.

„Нито Франция, нито Европа, нито Украйна, нито НАТО са искали тази война“. „Няма бази на НАТО в Украйна“. „Агресорът е Русия“ – отсече той. „Войната вече е разклатила равновесието и демократичния живот на Франция и Европа“, добави Макрон и обрисува тежка картина на пораженията за всички сектори на икономиката, промишлеността и земеделието. „Европа трябва да приеме да плати цената на мира“ – добави той и обвини еднолично Владимир Путин за инвазията в Украйна, но обеща да продължи да разговаря с руския президент и с украинския Владимир Зеленски в опит да предотврати по-нататъшно кръвопролитие.

На 10 и 11 март президентът свиква във Версай среща на върха за енергийната независимост на Европа. Той обеща и още инвестиции за отбраната на Франция. „Не, не сме във война срещу Русия“ и нейния народ“, каза накрая Макрон, спирайки се и на тежестта на санкциите, на изпратената помощ и оборудване за Украйна и на приема на бежанци, за който Франция ще поеме своя дял.

Вторият кръг на руско-украинските мирни преговори е планиран за тази сутрин в Брестска област в Беларус. Това заяви пред журналисти Владимир Мединский, президентски помощник и ръководител на руската делегация.

Източник: bnr.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html