14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Зеленски оцелял в три опита за убийство

Снимки: Ройтерс

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е оцелял в най-малко три опита за убийство през последната седмица, пише днес британският „Таймс“. Два различни екипа са изпратени да убият украинския президент – наемници от подкрепяната от Кремъл групировка „Вагнер“ и чеченски специални части. И двата са били осуетени от антивоенни елементи в рамките на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

Наемниците на „Вагнер“ в Киев претърпяха загуби по време на опитите си и се казва, че са били разтревожени от това колко точно украинците са предвидили ходовете им. Източник, близък до групата, каза, че е „зловещо“ колко добре е бил информиран екипът за сигурност на Зеленски.

В събота е било осуетено покушение срещу Зеленски в покрайнините на Киев. Украинските служители по сигурността казаха, че е бил „елиминиран“ кадър на чеченските наемни убийци. Повече от 400 руски наемници действат в Киев със заповеди от Кремъл да убият президента и неговото правителство и да подготвят почвата за поемане на контрол от Москва.

Групата „Вагнер“, частна милиция, управлявана от един от най-близките до президента Владимир Путин олигарси – Евгений Пригожин, и действаща като клон на държавата, долетяла с наемници от Африка преди пет седмици с мисия да обезглави правителството на Зеленски в замяна на тлъст финансов бонус, пише „Клуб Z“.

Информацията за тяхната мисия е достигнала до украинското правителство и часове по-късно Киев е обявил 36-часов „твърд“ полицейски час, за да почисти града за руски диверсанти, предупреждавайки цивилните, че ще бъдат разглеждани като агенти на Кремъл и рискуват да бъдат „ликвидирани“, ако излязат навън.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html