14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Искат оставката на шефа на НСО заради снежните топки по премиера

Снимки: Фейсбук

Транспортният министър Николай Събев е поискал оставката на началника на Националната служба за охрана Емил Тонев. Това обяви самият Събев в личния си Фейсбук профил.

Министърът коментира новата снимка на корицата си, на която се виждат премиерът Кирил Петков и министри на Шипка вчера, където бяха обстрелвани със снежни топки от агитка на „Възраждане“.

В коментарите има и снимки от профила на човек, който се хвали, че той е хвърлял топките. Тече дискусия на възмутени граждани, които питат защо за писане по Паметника на съветската армия е имало задържани деца, а за хулиганството навръх националния празник не е потърсена отговорност от никого. „А защо НСО не реагира? Защо не беше повален и арестуван този човек? Ако беше камък?“, пита един от участниците в дискусията. Събев отговаря на него: „Поисках оставката на директора на НСО“.

По закон началникът на Националната служба за охрана се назначава от президента след съгласуване с Министерския съвет. Мандатът му е 5 години, като има право и на втори. Предсрочно пълномощията на шефа на НСО се прекратяват от президента при: оставка, навършване на пределната възраст, фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца, при конфликт на интереси и т.н. Настоящият началник на службата – Емил Тонев, беше назначен на поста през август 2020 г.

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html