14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Пожар горя в най-голямата атомна централа в Европа

Снимки: интернет

Пожар избухна в района на украинска атомна централа Запорожие, която е най-голямата в Европа. От Международната агенция за атомна енергия заявиха, че няма промяна в радиационния фон. Украински пожарни екипи са успели да стигнат до централата и пожарът е потушен. Съобщава се, че пожарът е избухнал в учебен център към атомната централа.

Служител на централата увери, че безопасността е „осигурена“. От Украинската служба за извънредни ситуации съобщиха, че е изключен трети блок на централата, а от 6-те блока в момента работи само един.

Кметът на близкия град Енергодар заяви, че огънят е в резултат на „непрекъснат вражески обстрел“. В района се водят тежки сражения между местните сили и руските войски. Съобщава се и за много жертви при боевете. Външният министър на Украйна отправи призив към Русия за незабавно спиране на атаката срещу атомната централа. Президентът Зеленски обвини Русия в ядрен терор.

„Европа трябва да се събуди сега. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори. В момента. Руски танкове стрелят по ядрени блокове. Това са танкове, оборудвани с термични изображения, така че те знаят къде те стрелят, те се подготвяха за това. Трябва да спрем руските военни. Незабавно. Кажете на вашите политици, Украйна има 15 ядрени блока. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това е евакуацията на Европа. Само незабавните европейски действия могат да спрат руските войски. Предотвратете смъртта на Европа от ядрена катастрофа“, заяви Зеленски.

Към 06:20 ч. местно време пожарът в сградата на учебния корпус на Запорожката АЕЦ в Енергодар е бил потушен. Няма жертви и ранени, съобщава в официалния си канал във Фейсбук Службата за извънредни ситуации на Украйна, предават „Ройтерс“ и УНИАН.

Източник: bntnews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html