14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Хотелиери искат пари от бежанците, които са приютили

Христо Проданов, снимки Интернет; БГНЕС

Държавата ще плати по 40 лева на ден за всеки украински бежанец, намерил убежище в хотели у нас. Това обяви в Бургас министърът на туризма Христо Проданов.

Средствата ще подпомогнат бранша да се справи със сметките за ток и изхранването на украинските граждани. Още следващата седмица се очаква хотелиерите, които са приютили украински бежанци у нас да започнат да получават компенсации за около три месеца. „Коментираме сума около 40 лева на човек, което означава спане плюс изхранване. Мисля че от понеделник ще имаме пълна възможност вече да започнем да координираме процеса, като тези, които към момента са настанени, те не са много случаите, също ще помислим и за тези хора“, каза Христо Проданов министър на туризма.

В хотел в Слънчев бряг има настанени 17 украинци. До днес собственикът не е получил яснота дали ще бъде компенсиран. „Аз помагам в момента на тях, а утре ще бъда с тях, няма да има кой да им помогне, на мен трябва някой да помага. Парите, които дойдат, ако дойдат, каквито и да са, откъдето и да са за нас са в помощ“, казва Иван Цанов, хотелиер в Слънчев бряг.

„Не знам колко време ние ще останем тук. Ситуацията се мени всеки ден, а ние тук ще чувстваме в безопасност“, казва Юрий Мелничук от Киев. Според други хотелиери 40 лева няма да стигнат за всички разходи. „Единият хотел, който съм отворил е със 160 стаи. Сметката на промишлен ток 70 – 75 000 лева на месец. Пак ще са ни полезни, но от понеделник до сряда“, каза Иван Динев, хотелиер в Несебър.

Във Варна, хотелиери, които са приютили през последните дни близо 50 души, са принудени да им искат пари. „30 лв. на човек в стая, на ден, три пъти хранене. Аз доколкото мога издържах. Оттук нататък вече държавата, тяхното посолство, който може да полага някакви грижи“, каза Атанас Карагеоргиев, хотелиер. „Аз съм пенсионерка, получавам пенсията си на 21-во число. Каквото имах, изразходвах за битовите си сметки. Нямам нито стотинка“, каза Лариса от Киев. Хотелиерите все пак казват, че няма да оставят нито един бежанец на улицата.

Източник: bntnews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html