17.1 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

ЕС и САЩ имат план „Б“

Снимки: БГНЕС

Вашингтон и Брюксел обмислят различни сценарии, защото очакват руските военни в Украйна да компенсират „загубите си“. Руската армия е „мощна и добре оборудвана“, пише в своя статия в-к The Washington post.

Според изданието западните страни имат план за подкрепа на Украйна и президента извън Украйна, ако Русия успее да превземе Киев. „Възможното превземане на Киев от Русия предизвика вълна от планиране в Държавния департамент, Пентагона и други американски агенции, в случай че правителството на еленски бъде принудено да напусне страната. Още през декември 2021 г. някои представители на САЩ видяха признаци на зараждащ се конфликт въпреки упоритите отричания на заплахите от президента Зеленски. Изданието посочва, че в момента руските военни, които нахлуха в Украйна, са изправени пред логистични проблеми, включително липса на гориво и храна. Москва „грубо подцени способността на Украйна да се съпротивлява“, каза висш служител пред изданието.

Рита Конаева, директор по анализи в Центъра за сигурност и нови технологии към университета в Джорджтаун, припомни, че щом руските войски се опитат да влязат в градовете, украинците ще имат предимство, защото познават района. Те могат да изграждат бариери, да разрушават мостове, за да ограничат влизането в града и да поставят снайперисти на покриви. „В градска среда отбраната има предимство“, каза тя. Лидерите на НАТО също казват, че дори руската армия да успее да влезе в Киев, това няма да сложи край нито на съпротивата, нито на съществуването на украинската държава.

Източник: bgnes.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html