14.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Настя от Харков: Благодаря на цяла България, покланям се!

Снимки: БГНЕС, архив

Близо 25 000 украинци са влезли в България от началото на бойните действия в Украйна, информира NOVA. Част от тях продължават своя път, но други остават. На различни места в България обявиха готовност да посрещнат и приютят бежанци. Сред тях е и малката община Смядово. Там вече няколко дни пристигат бягащи от войната жени и деца.

Съдбата събира две семейства от Харков в Смядово. Настя и нейния син са съквартиранти с Катя и дъщеря й Маша. И двете семейства си спомнят едно – сутринта на 24 февруари. „В 5 часа сутринта се събудихме от най-страшните звуци на света. Започнаха да ни бомбардират. Стреляха по нашата сграда, ударът попадна в съседния дом. Всички спяхме в коридорите с дрехите. 5 дни спяхме с дрехите ”, спомня си Настя.

„Целият град се събуди от звукове на взривове и никой не можа да разбере какво се случва. Пренесох детското легло в коридора. Страшно беше да се доближиш до прозореца, защото не знаеш какво лети”, казва Катя. По думите й половината град се скрил в метрото. Тя останала в дома си, защото вярвала, че всичко ще спре – това не се случило.

„Тогава взехме решение – да бягаме. Нямаме роднини никъде и тръгнахме накъдето ни видят очите. Не успяхме да вземе нищо с нас”, добавя тя. „Избягахме само с това, с което бяхме облечени. Защото започнаха да ни бомбардират”, споделя Настя.

Пет дни след това решение – двете жени и техните семейства – се срещат под покрива на убежището си в Смядово. В малкия град преди дни бяха открити места за настаняване на бежанци от войната в Украйна. Освен от Харков там има и хора от Одеса.

„Имаме списък какво им трябва – те са тръгнали от война. Повечето нямат дрехи. Имаме доста хранителни продукти – боб, леща, макарони, олио, месо имаме доста. Ние ги разпределяме в четири апартамента по 10 човека и всеки на място си има печка. Тенджери не знам дали имаме достатъчно, но ще ги съберем”, обясни кметът на Смядово Иванка Петрова.

Катя обяснява, че избрали България, защото е по-далеч от конфликта. В Смядово се озовали случайно, след като познати им казали за предлаганото убежище. Но те се надяват да не остават дълго. „Тук е топло, тук има всичко необходимо за живеене. Но ние се надяваме колкото може да се приберем по-бързо”, казва Катя.

„Благодаря на цяла България, че ни прие, че прие децата ни. За всичко благодаря и ви се покланям”, добавя Настя.

Източник: nova.bg

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html