14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Стефан Янев: Мълчаливото мнозинство не е представено в политическия ни живот

Снимка Интернет

„Има вече внушения в медийното пространство с въпроса дали ще правя партия. В нашия дневен ред като че ли на мода е вождизмът. Моето скромно разбиране е, че партия се прави от хора. Когато едни хора търсят политическо представителство и единомислие в тяхната визия за държавата, те се събират и правят партия.

Ако успея да намеря такива хора, за да се включат в този процес, може би бих участвал в такава партия. Но нека не говорим с „аз“, а да говорим за „ние“. Казал съм публично, че като му дойде времето, този въпрос ще бъде изяснен. Не отказвам да лидирам партия. А лидера го избира самата партия. Тези хора преди всичко трябва да обичат България, да бъдат българофили – една от разделителните линии в обществото е на „фили“ и „фоби“. Това каза някогашният служебен премиер и вече бивш военен министър Стефан Янев в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

„Имаме мълчаливо мнозинство, което не е представено в политическия живот, по-скоро в парламента, във властта т.е. талантите в тази голяма част от спектъра, непредставените, те са интересните“, допълни Янев. И обясни представата си за партия: „Всичко зависи от „ние“, не от „аз“. Нека да бъде пробългарска, първо да види какъв е дневният ред, какви са националните интереси, от какво се нуждае този народ., от какъв тип защита. Като че ли забравяме основната криза – демографската, за нея се говори от доста отдавна и не правим почти нищо“.

„Премиерът Петков направи грешка – той не може да ме уволни, аз бях освободен от Народното събрание. Нека поработи по речника си. Исках да чуя дебата в пленарната зала“, настоя Янев. Той разбрал, че ще бъде уволнен миналия уикенд с текстово съобщение на Петков. „Заради една дума да искаш оставката на министър не е сериозно“, поясни той.

С днешна дата той смята случващото се в Украйна за война, стана ясно от думите му. „Няма как, когато умират хора, когато има хуманитарна катастрофа, когато се разрушава инфраструктура да търсим другите начини за изразяване. Когато използвах думата „операция“ аз цитирах Путин и моята идея беше да намекна на нашите родни войнолюбци, че всъщност Путин оставя леко открехната вратичката за дипломацията. И този ден рано или късно ще дойде. Дали ще продължи 3 дни, 3 месеца или 3 години войната, идва ред на дипломацията“, заяви Янев.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html