14.7 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Путин ще удари НАТО в страните от Балтийско море?

Снимки: интернет

Руският президент Владимир Путин вероятно ще засили военните си амбиции и ще предизвика НАТО в страните от Балтийско море – Литва, Латвия и Естония, освен ако не бъде спрян в Украйна, предупреди вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис в интервю за Politico.

Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис, който е израснал в Съветския съюз и черпи от опита си като бивш министър-председател на Латвия, смята, че ЕС трябва да приеме сериозно руската заплаха след години на двусмислено отношение от страна на Брюксел към Москва.

„Ако не подкрепим Украйна, това в Украйна няма да спре. Очевидно Путин сега е в някакво агресивно военно настроение и за съжаление, е вероятно тази агресия да продължи и в други страни“, каза той.

Прогнозата, че балтийските страни могат да бъдат следващите в полезрението на Путин след инвазията в Украйна, отразява нивото на тревога в някои части на Европейската комисия относно следващия ход на Путин. Домбровскис отдавна предупреждава за заплахата от страна на руския президент.

„Въпросът е до каква степен се поддаваме на това изнудване с ядрените оръжия на Русия, защото те може да се използват постоянно срещу всичко? Путин ще продължи своите агресивни войни, той винаги ще използва това изнудване. Това са уроци, които трябваше да бъдат научени преди. Умиротворяването на агресора не работи и агресорът трябва да бъде спрян с всички средства“, уточни той.

Домбровскис е и крайно скептичен към дипломатическите инициативи, насочени към руския президент. „Въпросът е дали тези дипломатически разговори носят някакви осезаеми резултати по отношение на спирането на войната или поне осигуряването на прекратяване на огъня или хуманитарни коридори. В момента нито едно от тях, за съжаление, не се материализира“, изтъкна той.

Въпреки че Домбровскис заема твърда позиция за санкции, все още не е ясно дали ЕС ще се лиши от руския петрол и газ, тъй като Германия е твърдо срещу подобна мярка, допълва БГНЕС. Обсъжданите мерки са в областта на крипто активите; стъпки за разширяване на списъка с банки, извадени от системата за плащания SWIFT; и премахване на статута на Русия като най-облагодетелствана нация в Световната търговска организация.

Източник: bgonair.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html