14.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Заподозряха Зеленски в лъжа

Снимки: интернет

Президентът на Украйна Владимир Зеленски публикува видео, в което уверява, че е в Киев, не се крие и не се страхува от никого. Експертите на проекта „Война срещу фалшификатите“ обаче заподозряха бившия комик и играч на КВН в измама. БЛИЦ съобщава, че читатели на британския вестник Daily Mail поставят под съмнение точността на информацията, че украинският президент е в Киев. Напоследък около придвижването на Зеленски се родиха много теории. Според някои източници той отдавна е напуснал страната или поне столицата, според други е на територията на Полша.

Като доказателство за обратното той записа два видеоклипа, за които се твърди, че са от Киев. И двете публикации бяха направени в личния му акаунт в Инстаграм.

„Оставам в Киев. На Банковата улица. Не се крия. И не се страхувам от никого“, написа украинският лидер в публикацията, уж направена в офиса му.

Първо президентът записва видеото на телефона, след това следва монтаж и преход към телевизионна камера и тук започват странностите.

„Обърнете внимание на картината зад гърба му, тя изчезва, когато промените ъгъла. Зеленски има малко по-различна прическа и различна дължина на наболата брада на лицето. Очевидно първата част от видеото е записана предварително, вероятно преди да напусне Киев, специално за такива цели“, отбелязват авторите на проекта.

Второто видео е заснето „от улицата“. Експертите смятат, че записът е направен с хромакий (chromakey, т.нар. Син екран, техника, широко използвана при производството на филми. При тази техника на снимане дадена сцена се заснема на равномерно осветен едноцветен фон, който по-късно се замества с някакво изображение, а фонът е добавен).

„На четвъртата секунда Зеленски движи малко главата си, но фонът не се движи. Няма нито един обект на заден план в динамиката“, обясняват специалистите. Очевидно, ако Зеленски все още беше в Киев, такъв монтаж би бил безсмислен.

Източник: epicenter.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html