25.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Русия е готова на някои отстъпки

Снимки: БГНЕС

Ден преди третия кръг преговори между Русия и Украйна се появи информация за някои отстъпки в исканията от руска страна. Както е известно, този път очи в очи ще разговарят външните министри – Дмитро Кулеба и Сергей Лавров, а домакин на утрешната среща ще бъде Турция. Информация за това какво ще поиска Русия изтече от Израел, чийто премиер Нахтали Бенет бе в Москва за среща с Владимир Путин в събота, а също така разговаря по телефона и с украинския президент Володимир Зеленски. Освен това той е предавал съобщения от единия на другия и обратно.

Сега израелски официални лица обявиха пред журналисти, че преговорите са „в критична точка“. Американският сайт Axios и израелският вестник „Маарив“ предадоха думите на израелски представители, които са имали достъп до разговорите на Бенет с руския и украински президенти. Според тях руската страна вече „иска само демилитаризиране на Донбас“.

В началото на своята военна инвазия Путин говореше за „демилитаризация и денацификация“ на Украйна, настояваше Украйна да признае анексирането на Кримския полуостров от Русия, както и независимостта на т.нар. Луганска и Донецка народни републики, намиращи се в Донбаския регион. И още – Украйна да не влиза в никакви съюзи (разбирай в НАТО).

Сегашното руско предложение е „тежко за приемане от Зеленски, но вече не включва промяна на правителството в Киев и позволява на Украйна да запази своята независимост“, добавят израелските представители.

Според в. „Джерусалем Поуст“ това предложение на Русия било „финално“ и Путин ще усили още повече военната офанзива, ако Зеленски го отхвърли.

Същевременно подобна информация дойде и от Москва. Говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви, че преговорите бележат „известен напредък“. И добави, че руските военни нямат за задача да „свалят сегашното правителство“. Но в изказването ѝ на брифинга все пак бяха споменати „демилитаризиране и денацификация“ на Украйна.

„Целите на специалната военна операция са да се защитят ДНР и ЛНР, демилитаризиране и денацификация на Украйна, както и премахване на военната заплаха за Русия, която идва от украинската територия, тъй като тя е развита от страните от НАТО и е напълнена с оръжия. Русия няма за цел да окупира Украйна, да унищожи нейната държавност или да свали настоящото правителство. Тя няма за цел цивилни граждани“, каза Захарова. Говорителят обаче заяви, че НАТО прави провокация, разполагайки сили в някои източни държави, включително България: „Увеличаването на силите по източния фланг на НАТО, включително в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България, е отявлена провокация и не допринася за укрепването на сигурността в Европа. Очевидно сдържането на Русия отново се е превърнало в основното предназначение на алианса“, изтъкна Захарова.

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html