20.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Ефектът от санкциите на Запада все още не се усеща в Русия

Снимки: Ройтерс

Все повече компании от всички сфери – през промишленост, мода, медии и комуникации, се отказват от дейността си в Русия. Причината – нахлуването в Украйна. Москва изпада в тежка и дълбока изолация по всички направления. Как Кремъл планира да се справи със ситуацията и какво мислят обикновените граждани? Забързаното московско ежедневие не е забавило своя ход. Според мнозина ефектът от наложените от Запада санкции все още не се усеща.

„Всичко ми е наред и стабилно! Нищо не се е променило!“, споделя Инна. Част от жителите на руската столица обаче са силно притеснени. Опасяват се, че положението ще стане по-тежко, особено с изтеглянето на стотици западни компании от Русия. Няма планове, защото утре не знаеш какво ще се случи, казват хората. Други са още по-песимистични и казват, че не виждат бъдещето си в Русия.

„Животът рязко се срина. Не е възможно да се планира какво и да било. Останахме без спестявания – не можем да ги използваме. Страшно е да влезеш в магазин“, допълва Александър. „Плановете ми се промениха напълно – имах бизнес, работех в долари. Сега всичко рухна. Търся си работа. А в бъдеще ще търся вариант да замина за друга държава“, добавя Мирджако.

Президентът Путин председателства среща с министрите от кабинета, на която ще се обсъжда пакет от мерки за минимизиране на щетите от наложените на Русия санкции. Правителството подготвя проект, с който се дава началото на национализация на бизнеса на чуждестранни компании, замразили или прекратили бизнеса си в страната заради инвазията в Украйна. Целта е да се избегнат фалити и да се запазят работни места. Законопроектът ще засяга компании, в които над 25% собственост имат чуждестранни лица от „неприятелски държави“. Документът е изготвен от правителствена комисия и не е ясно кога ще бъде внесен и гласуван в парламента.

Източник: bntnews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html