15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

8 бойни самолета на Нидерландия и 200 военни ще пазят небето ни

Снимки: интернет

Правителството взе решение за усилване на охраната на българското въздушно пространство. Предложението е внесено от премиера Кирил Петков, а самото решение е взето на 8 март. „От 4 март до 24 юни 2022 г. на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи“, гласи решението на МС.

„В периода от 1 април до 31 май 2022 г. включително да бъде усилена охраната на въздушното пространство на Република България чрез изпълнение на задачи от Военновъздушните сили на Република България съвместно със сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав 2 самолета в денонощно дежурство на територията на страната, като същите изпълняват и определените задачи в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS)“, се казва още в документа.

Съвместните действия ще се извършват при следните условия:

Военновъздушните сили на Република България продължават да изпълняват ангажиментите си по носене на дежурството в NATINAMDS без изменение.

Мисиите на дежурните самолети на Кралство Нидерландия по т. 2 се изпълняват по плановете и процедурите на NATINAMDS съгласно приложимите документи на НАТО и Международната организация на гражданската авиация (ICAO).

При участието си в охраната на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на Кралство Нидерландия се ограничават до изпълнение на задачи по заемане на зона за дежурство във въздуха, изпълнение на прехват на въздушна цел и визуално опознаване, разпитване, съпровождане и намеса.

Не се разрешава употреба на оръжие, включително за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на Кралство Нидерландия.

Всяка една от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по т. 2 и 3.

Възлага на министъра на отбраната да предприеме необходимите действия за подготовката и подписването на необходимите документи и да организира дейностите по реализирането на съвместната охрана на въздушното пространство“.

Военновъздушните сили на Нидерландия ще ни пазят със самолети F-35, потвърди и в ефира на Нова тв Атанас Зафиров от БСП, председател на комисията по отбрана в парламента.

Също така МС разреши разполагането на територията на България до 15 април, вместо до 5 април, на сили и средства на ВВС на Испания в състав до 10 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon и до 200 военнослужещи.

От 17 февруари испански самолети участват в изпълнението на съвместни задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) с българските ВВС.

Това е първият случай, когато невидимите за радарите самолети F-35 се изпращат за Air Policing в съюзническа държава. За момента не е ясно в коя българска авиобаза ще бъдат разположени стелт самолетите.

Нидерландия е първият съюзник, който използва изтребители от 5-то поколение в тази мисия в Югоизточна Европа. Изтребителите имат огромен принос към колективната отбрана на НАТО.

Преди месец Финландия подписа със САЩ сделка за 9,4 млрд. долара за покупката на 64 невидими за радарите на противника изтребители F-35, предаде „Ройтерс“. Самолетът, който е пето поколение, се смята за един от най-добрите, които се използват в момента в света.

Източник: bgnes.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html