17.1 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Русия: Конвоите със западно оръжие за Украйна са законна мишена

Рябков, снимка: БГНЕС

Русия директно се закани, че може да атакува и да удари вкарваната в Украйна западна военна помощ. Това стана с официално изявление на руския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков. Той заплаши САЩ, че конвоите със западно оръжия за Украйна може да станат законна мишена на руските въоръжени сили.

„Предупредихме САЩ, че доставките на оръжия, които те организират от известен брой страни, са не само опасен ход, а и действие, което превръща споменатите конвои в законни мишени“, заяви пред руската телевизия „Първи канал“ Рябков, цитиран от Франс прес и БТА.

Той даде като пример мобилните системи за противовъздушна отбрана и противотанковите ракети, отбелязва АФП. Рябков заяви също, че гаранциите за сигурността, които Москва поиска от Запада, включително уверението, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, вече не са валидни. „Ситуацията се промени напълно. Въпросът вече не е да се постигнат целите на нашите ръководители“, заяви той, имайки предвид поисканата от Кремъл „демилитаризация“ на Украйна.

Въпреки това Рябков подчерта, че „ако американците са склонни към това, разбира се, можем да подновим диалога“. Заместник-министърът уточни, че Москва е готова да разговаря по споразуменията СТАРТ за ограничаване на ядрените арсенали. „Всичко зависи от Вашингтон“, заяви той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html