17.1 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Кьовеши разследва злоупотреби с парите за COVID-19 у нас

Снимки: БТА, интернет

Европейската прокуратура и българското правителство ще работят заедно за постигане на резултати срещу всякакви престъпления, свързани с еврофондове и корупция. Това каза премиерът Кирил Петков след среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение у нас. Кьовеши съобщи, че са получени рекорден брой жалби от България и са започнати над 120 случая за разследване.

Измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки, за злоупотреба със земеделски субсидии, измами в сферата на строителството, с фондовете за възстановяване след COVID-19, това са основните видове престъпления, които разследваме и сме получили сигнали от българските граждани, обясни европейският главен прокурор.

Тя каза, че с правителството говорят на един език и имат едни и същи приоритети, и че Министерският съвет ще стане контактна точка на Европейската прокуратура. Това е силен сигнал за политическа воля за борба с финансовите измами, заяви тя.

Премиерът пък напомни, че според мандата, който има европейската прокуратура, могат да бъдат обект на разследване всички престъпления след 2017 г., свързани с европари.

Източник: dnes.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html