14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Тома Биков: Арестът на Борисов е поръчан от премиера

Снимки: интернет; Булфото

Симпатизантите на ГЕРБ ще се съберат пред Министерския съвет тази сутрин, защото „оттам дойде арестът“, това обясни пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков. „Не само е поръчан от премиера, но и единственото основание този арест да бъде осъществен, е след свидетелски показания на самия Кирил Петков. Премиер ми е трудно да го наричам, защото този човек по-скоро е вече в някаква несъстоятелност“, коментира Биков в предаването „Преди всички“.

След отмененото заседание на правителството вчера Кирил Петков е дал показания пред служител на полицията, след което са разпоредили ареста, поясни той. „В 17.00 часа е образувано досъдебно производство, в 20 часа знаете какво се случи.“

„Тактическите заходи около извеждането на Борисов са най-малкият проблем“, смята Тома Биков. „Същите тези хора, които говореха за съдебна реформа, правят това нещо. В последните 30 години аз не помня и няма такъв случай лидерът на най-голямата опозиционна партия да бъде арестуван по този начин. И няма никакви европрокурори и няма никакви еврофондове.“ Биков направи паралел с ареста на Никола Петков в Народното събрание през 1947 г., „отново след показания на тогавашния министър-председател и със сходни доказателства“. Според Биков случващото се в момента е „нещо, което Борисов в десетгодишното си управление никога не си е позволявал“.

„Защото това е политически арест, който рискува да разруши един от базовите консенсуси в българското общество, които бяха формирани през 1989 г., а именно – България и българското общество да се откаже от политическото насилие. Това, което се случва в момента, е политическо насилие в чист вид. Страната в момента се управлява от хора, които са тотално сбъркани. Този арест аз не го отдавам на някакъв тежък замисъл. Отдавам го на глупост и на простотия“, посочи Тома Биков. Със същите основания могат да арестуват абсолютно всеки и ако това не се пресече, то може да се случи на още много хора, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Биков е на мнение, че Асен Василев „е организирал цялата схема, Кирил Петков няма интелектуален потенциал дори за това“, а Василев е „маниакален тип“. Тома Биков декларира, че ще се борят за падането на правителството. „Оттук нататък за нас няма никакъв друг изход, освен да работим с всички сили за падането на това правителство, което води България към икономическа пропаст, към геополитическа пропаст. Нови избори!“

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html