24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Време е за смислени разговори за сигурността

Снимки: БГНЕС; архив

Във видеообръщение, разпространено в ранните часове в събота, украинският президент Владимир Зеленски призова за всеобхватни мирни разговори с Москва и предупреди, че в противен случай Русия ще се нуждае от поколения, за да се възстанови от загубите, претърпени по време на войната, съобщи „Ройтерс“. Зеленски каза, че Украйна винаги е предлагала решения за мира и е искала смислени и честни преговори за мира и за сигурността без отлагане.

„Искам всички сега да ме чуят, особено в Москва. Настъпи моментът за среща, време е да говорим“, заяви той. „Дойде време да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. В противен случай загубите на Русия ще бъдат такива, че ще са нужни няколко поколения да се възстанови“, каза украинският президент. Двете страни провеждат разговори от седмици без признаци за пробив.
Зеленски каза, че руските сили умишлено блокират хуманитарните доставки за градовете, подложени на атаки. „Това е умишлена тактика (…) Това е военно престъпление и те ще отговарят за него, сто процента“, заяви Зеленски.
Той каза, че няма информация колко са загиналите след удара срещу театъра в Мариупол, където стотици хора бяха потърсили убежище. Досега са спасени повече от 130 души, съобщи Зеленски.

Източник: dariknews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html