14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Прокуратурата показа документите от МВР след ареста на Борисов

За среднощния брифинг на премиера Кирил Петков и вътрешния му министър Бойко Рашков – чиста политика. Така от прокуратурата коментираха обвиненията, които Петков и Рашков отправиха в Министерския съвет половин час преди полунощ, като реакция на отказа на държавното обвинение да повдигне обвинения срещу Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

От прокуратурата разпространиха снимки на документите, изпратени от вътрешното ведомство по досъдебното производство срещу лидера на ГЕРБ, бившия министър на финансите и бившата началничка на кабинета на Борисов.

Снощи вътрешният министър потвърди пред журналистите, че разследващите са изпратили искания за повдигане на обвинение и на тримата задържани, като в предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство.

Рашков показа и копия от документите, с които МВР иска от държавното обвинение да повдигне обвинения на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

В отговор от прокуратурата заявяват, че горното твърдение на Бойко Рашков се нуждае от пояснения.

„Единствената тема в брифинга, която има юридически характер и се нуждае от пояснение – твърденията за изпратени постановления за привличане на обвиняеми лица, пък били и те без подпис, входящ номер и прочие, защото били „копия“. На снимките виждате официалните описи на постъпилите от ГД „Национална полиция“ в Софийска градска прокуратура четири тома с материали по досъдебно производство спрямо три политически лица. Къде в материалите от МВР министър Рашков вижда постановления за привличане на обвиняем?“, попитаха от държавното обвинение.

Ето и снимките на документите, получени в прокуратурата от МВР по казуса „Борисов“:

От МВР съобщиха официално, че всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата вчера в 13.30 часа след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицай.

„В тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани. В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство. След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи като те са стояли до 17.30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства. От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на72 – часова мярка за задържане. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са били предадени своевременно“, гласи официалното съобщение на вътрешното ведомство.

Източник:  dnes.dir.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html