16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Елена Йончева: Арестът на Борисов е крачка към оздравяване на държавата

Снимки: МВР; интернет

„Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата и вярвам, че доказателства ще бъдат събрани и ще бъдат представени в съда. Важното е българският съд да отсъди, кое е право и кое – криво… Това е първа стъпка и аз се надявам накрая истината да стигне до съда“, каза пред БНР евродепутатката от „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ Елена Йончева.

Тя съобщи, че е изпратила писмо до Европейската прокуратура по случая и подчерта, че Европрокуратурата има право да провежда самостоятелно разследване чрез делегираните прокурори: „Фактът, че до момента не отрича, че разследва конкретния сигнал, е достатъчно ясен сигнал. Какви са причините ще разберем на по-късен етап, вероятно имат своите причини да не дават гласност… Компетентността обаче на финала е на българския съд. Затова е много важно Европрокуратурата да събере достатъчно доказателства, за да може съдът в България да се произнесе“.

Йончева заяви категорично, че трябва да се спазва върховенството на закона, за да няма и капка съмнение, че не се спазва законът при задържането на бивш премиер на европейска държава: „Всичко тук, а и в Брюксел ще се наблюдава много внимателно. Социалистите и демократите в ЕП излязоха с декларация по повод задържането на бившия премиер, в което се казва: „Сега очакваме правосъдието да даде светлина на всички сенчести афери през последните години, през които Борисов беше на власт. Справедливостта трябва да победи и да покаже на хората в България и в ЕС, че има нулева толерантност при злоупотреба с еврофондове“. Колегите имат също достатъчно информация, а и аз съм във връзка с Европейската прокуратура. Надявам се съвсем скоро да получим повече информация“.

Евродепутатката коментира в предаването „Неделя 150“ и войната в Украйна: „Зададох въпрос на украинския министър на отбраната Алексей Резников при изслушването му в Комисията по отбрана на ЕП. Попитах го с кого преговаря в България и на какъв етап са тези разговори. Въпросът ми беше дали искат руско въоръжение от Полша, Словакия и България… Той отговори, че не може да разкрие детайли, но е изпратил писма до министрите на отбраната на споменатите държави. Каза, че иска всякакво въоръжение, включително и танкове“.

Елена Йончева изказа мнение, че страните от Европа не трябва да въоръжават Украйна, а да положат хуманитарни и дипломатически усилия: „Въоръжаването на Украйна само ще продължи войната, а няма да доведе до траен мир. Това е мнението на много евродепутати, макар че в този момент сме малцинство. Тези, които въоръжават Украйна, воюват с Москва, използвайки украинска територия“.

Източник: bnr.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html