13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

10 милиона украинци са изоставили домовете си

Снимки: БГНЕС

10 милиона души – над една четвърт от населението на Украйна, са напуснали досега домовете си заради „опустошителната“ война, водена от Русия. Това заяви днес върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, предадоха „Франс прес“ и БТА.

„Войната в Украйна е толкова опустошителна, че 10 милиона души са избягали – или разселени вътре в страната, или бежанци в чужбина“, заяви Гранди в Туитър. Службата на ООН за бежанците уточни днес, че 3 389 044 украинци са напуснали страната от началото на руската инвазия на 24 февруари, а други 60 352 са на път да се изселят.

Близо 90% от избягалите са жени и деца. Мъжете от 18- до 60-годишна възраст могат да бъдат призовани на военна служба и нямат възможност да заминат.

УНИЦЕФ – Детският фонд на ООН, заяви от своя страна, че сред избягалите в чужбина има над 1,5 милиона деца, и предупреди за „реални и нарастващи“ рискове те да станат обект на търговия с хора и експлоатация.

Международната организация по миграцията посочи, че към сряда от Украйна са избягали в съседни страни 162 000 граждани на други държави.

Още милиони хора са напуснали жилищата си, но не и границите на Украйна. Според службите на ООН и свързаните с тях агенции вътрешно разселените лица в Украйна към сряда са били около 6,48 милиона.

Преди конфликта в зоните, контролирани от Киев, живееха 37 милиона души. Другата част от населението се намира в Крим, анексиран от Русия, и в проруските сепаратистки региони от Източна Украйна.

Източник:  segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html