13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Петков пред „Обзървър“: Ще освободя България от корупцията

Снимки: Фейсбук; архив
„Мисля, че трябва да се запитаме защо някой на 8000 км от нас вижда по-ясно значителни случаи на корупция. Първо трябва да видим защо прокурорите в България си затварят очите за тях“, казва премиерът Кирил Петков в интервю за лондонския седмичник „Обзървър“, публикувано в неделя.
Думите му са в отговор на въпрос „защо Вашингтон, а не София налага санкции на българския олигарх, медиен магнат и ключов политически играч Делян Пеевски, за когото се смята, че е дърпал конците на Бойко Борисов“. Има и цитат от решението на САЩ да го санкционират заради „редовно ангажиране с корупция, използване на влияние и даване на подкупи, за да е защити от обществени проверки и да упражнява контрол над ключови институции и сектори в българското общество“.
„Ще освободя България от корупцията“, е заглавието на статията, съдържаща и коментари от представители на гражданския сектор. Петков е представен като „нетипичен български премиер“, който е пълна противоположност на Бойко Борисов (интервюто е взето преди арестуването му).
„Не казвам да намалим корупцията, говоря за пълното ѝ заличаване“, допълва премиерът, имайки предвид пълен мандат на коалиционното си правителство. Надеждата му е България да се превърне в христоматиен пример как за кратко време може да се премахне корупцията в една страна. Един от аргументите му е, че България е страна със само 6.5 млн. души население.
Той описва разликата на управлението си, като казва, че Борисов е трябвало да сключва сделки с „олигархичната система“, за да се задържи на власт. За сметка на това в сегашното правителство имало „огромна хигиена“ относно това кой може да членува в партията, основал с Асен Василев (западни издания продължават да наричат „Продължаваме промяната“ политическа партия, такава още няма, това е само „проект за управление на България“ – бел. ред.). „Ние сме независими, започнахме начисто и не зависим от никого“, допълва Петков и продължава с уверения, че „отсега ще виждате България да говори като наистина силен защитник на върховенството на закона и първото нещо е да си свършиш работата, преди да обвиняваш другите“. Премиерът иска оставката на Иван Гешев, но няма власт да я постигне, напомня „Обзървър“.
Източник: dnevnik.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html