15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Зеленски: 100 000 души са блокирани при нечовешки условия в Мариупол

Снимки: БГНЕС
100 000 души живеят в обсадения град Мариупол при нечовешки условия, без храна, вода и лекарства. Те са напълно блокирани, подложени на постоянен обстрел, постоянни бомбардировки.  Това заяви украинският президент Зеленски. Той обвини руснаците, че осуетяват опитите за евакуация на цивилни от града. 
„Продължаваме да работим на различни нива, за да насърчим Русия да се придвижи към мир … Украинските представители участват в преговорите, които се провеждат практически всеки ден. Те са много трудни, понякога конфронтационни“, каза Зеленски. „Но стъпка по стъпка се движим напред“, допълни той цитиран от „Ройтерс“ и БТА.
Нови спътникови снимки от Мариупол, направени от Maxar Technologies, показват горящи сгради, разрушени здания и заводи, съобщи Sky News. Руските войски са унищожили нова лаборатория в атомната електроцентрала в Чернобил, която работи за подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци, съобщи украинската държавна агенция, отговаряща за забранената за достъп зона на Чернобил, цитирана от „Асошиейтед прес“. Лабораторията, чието изграждане с подкрепата на Европейската комисия струва 6 млн. евро, е открита през 2015 г. Тя съдържа „високоактивни проби и проби от радионуклиди, които сега са в ръцете на врага, който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят“, се казва в изявлението на агенцията. Радионуклидите са нестабилни атоми на химични елементи, които отделят радиация.
Източник: offnews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html