24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Изритват Русия от Г-20

Снимки: Фейсбук; cigionline.org
САЩ и западните съюзници в Г-20 се готвят да изритат Русия от формата, съобщава „Ройтерс“. Г-20 е група на най-големите икономики в света. Причина за намерението е руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.
„Имаше дискусии дали е подходящо Русия да бъде част от Г-20. Ако Русия остане член, тя ще стане по-малко полезна организация“, каза високопоставен източник на Г-7. Информацията на агенция „Ройтерс“ е от източници, участвали в дискусиите. Твърди се, че има голяма вероятност при гласуване на такова предложение други държави да наложат вето – например Китай, Индия, Саудитска Арабия.
Попитан дали президентът на САЩ Джо Байдън ще предприеме действия за изтласкване на Русия от Г-20, когато се срещне със съюзници в Брюксел тази седмица, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза пред репортери в Белия дом: „Вярваме, че не може да се държим по обичайния начин с Русия в международните институции и в рамките на международната общност“. Въпреки това Щатите планират да се консултират със своите съюзници, преди да бъдат направени каквито и да било други изявления, допълни той.
Г-20, заедно с по-малката група от седемте – включваща само САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Великобритания – е ключова международна платформа за координиране на всякакви действия – от мерки срещу климатичните промени до трансграничния дълг.
Русия е изправена пред натиск от международни санкции, водени от западни държави, целящи да я изолират от глобалната икономика, включително изключването й от глобалната банкова система за съобщения SWIFT и ограничаване на сделките от нейната централна банка.
Самият руски президент Владимир Путин възнамерява да присъства на срещата на върха на Г-20, по-късно тази година в Индонезия. Това заяви в сряда посланикът на Русия в Джакарта. „Реакцията на Запада е абсолютно непропорционална“, каза посланикът Людмила Воробьова.
Източник: frognews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html