13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Батков: БФС няма да изхвърли ЦСКА, защото ще блокира държавата

Снимки: интернет; Dsport
Адвокат Тодор Батков заяви пред БНТ, че изходът от сложната ситуация в българския футбол в момента се крие в това двете спорещи страни Борислав Михайлов и Димитър Бербатов да седнат и да се разберат. Бившият собственик на „Левски“ смята, че министерството на спорта няма да си позволи да не даде лиценз на БФС, заради липсата на бюджет.
Категоричен е, че в момента действащ президент на централата в Борислав Михайлов от конгреса, проведен през 2018 г. Ръководството от заседанието от октомври 2021 г. все още не е вписано в регистрите заради съдебните спорове.
Адвокатът сподели, че според него БФС няма да изхвърли ЦСКА от структурите си, тъй като „ще блокират държавата“.
„Преди всичко проблемът е правен, президент на БФС е този, който е вписан в съответния регистър. В момента е валидно вписването след конгреса през 2018 г., президентът е Борислав Михайлов и избраните членове на Изпълкома, той е с мандат 4 години. Имаме извънреден конгрес през октомври, свикан от съда по искане на 1/3 от клубовете, конгресът е проведен демократично и прозрачно. За президент с минимално предимство е избран отново Михайлов с изпълком. Не са вписани, защото има обжалване“, сподели Тодор Батков.
Бившият собственик на „Левски“ сподели лично мнение, че БФС не е имал право да отмени или отложи конгреса, който беше насрочен за 18 март. „Още от септември 2021 г. БФС свиква редовен конгрес на 18 март, който се свиква на 4 години. Според мен, няма дори формално право да го отлагат, няма как да бъде обявено в регистъра. Според мен, трябваше да се проведе. Конгресът на Бербатов се опита да влезе в обувките на редовния конгрес, но впоследствие разбрах, че Бербатов е събрал подписка за нов конгрес с 1/3 от клубовете, който да съвпада с датата 18 март, но съдът още не се е произнесъл по него. Президентът е Михайлов. Изпълкомът е от 2018 година и ще е той до вписването в регистъра“, каза Тодор Батков. Той напомни, че държавата не бива да се намесва в българския футбол, защото рискува наказание от международните централи.
„ФИФА и УЕФА упражняват контрол, доколкото да се спазват правилата. Те имат възможността да налагат санкции, стигащи до изключване от футбола за определен период или завинаги, националните гарнитури да участват в първенства за определен период и санкции за забрана на клубовете. Една от тези санкции може да се наложи за намеса на държавата във футбола. И това е ролята на Министерството на спорта.“
Относно въпроса, свързан с издаването на лиценз на БФС от страна на министерството на спорта, Тодор Батков сподели, че едва ли ще се стигне до отнемане на лиценза заради липса на приет бюджет от конгрес. „Зависи дали изпълняват изискванията. ММС може да не даде лиценз, но не вярвам да се случи, защото ще настане революция. От БФС обявиха, че свикват Общо събрание през май с главна точка бюджет. Лицензът се дава по линия на закона за спорта. Предполагам, че няма да се стигне до там, няма начин да се стигне до там. Ако бяха последователни в БФС, вчера трябваше да изключат отборите от елита, Втора лига. Какъв е този различен аршин? Аз не искам да ги изключат (ЦСКА – бел. ред.). Ако това се случи, ще блокират държавата. Това, което са решили (БФС – бел. ред.) вчера е прекомерно.“
Тодор Батков не спести критики към решението на БФС да изключи 104 аматьорски клуба от структурите си, като основната част от тях е заради участието в т.нар. Конгрес на Димитър Бербатов на 18 март. „Не може за участие в някакъв форум, без значение на какво отиват хората, от кого е свикан, не може да изключваш клубове със 100-годишна история. Футболът е важна част от социалния живот. Не може така да зачертаващ, имат школи, имат служители, имат ветерани, фенове. Това е моралната страна“, допълни адвокатът. Батков обяви и какъв е най-бързият изход от ситуацията:
„Универсалното решение е да седнат и да се разберат. Бербатов губи по всички линии. Напорът и напъните да продължава му влошава положението.“
Той не скри, че продължава да се вълнува за „Левски“, макар че вече спи по-спокойно откакто не е собственик на „сините“. „По-спокойно гледам „Левски“. Спя спокойно. Постепенно, всяко нещо с времето си за „Левски“, завърши Батков.
Източник: bntnews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html