16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Експерт: Случи се най-голямата авария в българската енергетика

Снимки: интернет
„Аварията на ПАВЕЦ ”Чаира” е най-голямата авария в българската енергетика. Четвърти блок е унищожен. Предупредих, че такова нещо може да се случи и какви ще са последствията. Блокът е унищожен. ”Тошиба” са строили ”Чаира”, но този блок е правен по лиценз в България. Машината е унищожена, приключваме с четвърти блок. Щетите са за стотици милиони долари“, заяви експертът Стефан Гамизов.
„Три години обяснявам, че ГЕРБ сътвориха тази гадост на „Чаира“. Тогава застана срещу мене тогавашният шеф на НЕК Петър Илиев. Аз излязох от кабинета. Бяха прекратени преговорите с „Тошиба“. Казах, че това, което правят на Чаира, е глупост. Една жена направи техническо задание. После докараха дясната ръка на Доган . И сътвориха това на „Чаира“. И направиха един манипулиран търг за ремонт, докараха компания от Южна Германия, която няма експертиза, откраднаха чертежи на „Тошиба“, докараха от кол и въже експерти“, каза още той пред Евроком.
„Едва не избиха цялата смяна в торбинна зала. Става въпрос за спираловидна камера, откъдето е тръгнала аварията. Тя се държи на 10 места и 8 от тези места са скъсани. Две от тези места са останали здрави. Разбирам, че има суетня в прокуратурата защо полицията била отишла горе на „Чаира“. Че кой да отиде на „Чаира“, след като се е стигнало до момент, в който е могло да умрат хора. Унищожено е имущество за стотици милиони долари. Сега се чудят ДПС-арите от НЕК как да излъжат. Какъв коментар да кажат от ГЕРБ, като същият този Петър Илиев се развика, като го попитах за какво съоръжение става дума и къде отива. Той ми каза, че в тази държава се случвало, каквото каже Бойко Борисов. Той казал, че трябва да бъдат махнати тези, които са го строили и да сложат други. Това е по-черно от черното. Това е ужасно“, гневно каза Гамизов.
„Човек не може да проумее за каква тъпота става дума. Това на „Чаира“ е върхът на пропадането на цялата нация. Единственият енергиен проект направен с разум, грамотно и те го унищожиха. Това е нагла тъпота“, категоричен бе той. „И ще ми излиза Теменужка Петкова да казва, че търгът е проведен честно. Такава наглост….Тази авария е индикация, че в нашата държава е възможно всичко. Ако утре се събудя и чуя, че има нещо страшно в АЕЦ „Козлодуй“ ,няма да се изненадам. Такава простотия“, коментира още експертът.
От Министерския съвет съобщиха, че аварията е станала при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“, които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни. „Няма застрашаване на хора“, добави премиерът Кирил Петков. „Става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата на час. При тестването се чува тежък тътен от преминаването от 130 към 170 мегавата. Отводнява се машината, установяват се всички технически детайли. Разчитахме на тази мощност, за да намалим цените на тока в пикови часове ”, обясни министърът на енергетиката Александър Николов. „Разпоредил съм на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая. Вече пътуват към мястото”, каза Петков.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html