20.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Петков: Идва Видовден

Асен Василев, кадър от видео

Министър-председателят Кирил Петков изрази мнение, че образуваното досъдебно производство на прокуратурата срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев е „най-глупавата постъпка, която някой може да направи“. Премиерът обаче предупреди, че „идва Видовден“.

„Когато има една и съща информация в българската прокуратура и в европейската, няма нужда от мили думи в Брюксел. Защото се вижда какви са действията на българската прокуратура и какво прави европейската. Просто двойният аршин, който прилагат, е абсурден, посочи Петков.

„Бързат да направят досъдебно производство, което е абсурдно по сигнал на една от бензиностанциите, които вдигаха цените преди няколко седмици“, каза още той по повод образуваното производство срещу Асен Василев.

На въпрос дали има някакви притеснения от евентуален вот на недоверие премиерът бе категоричен, че „най-различни опозиционни групи ще се упражняват по темата“, но увери, че коалицията стои здраво.

„България се променя, институциите работят и срещу всички хора, които са се обогатявали с корупция, вече започнаха да валят сигнали. Времето работи в посока за изчистване на България от корупцията, подчерта министър-председателят.

По-късно вътрешният министър Бойко Рашков даде брифинг за нестихващото напрежение по оста МВР-Прокуратура.

„Сигналът срещу Асен Василев не съдържа никакви данни за извършено престъпления от когото и да е“, заяви силовият министър. Досъдебното производство е по сигнал на собственика на „Инса ойл“ Георги Самуилов до главния прокурор Иван Гешев.

„Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев. Но този материал не дава никакво подобно основание да се прави извод. Ако някой е направил този извод, аз смятам, че е злоупотребил със своите правомощия да постави началото на наказателен процес, злоупотребил е”, категоричен бе Рашков.

„Станахме най-накрая очевидци на незабавно образуване на досъдебно производство от нашата национална прокуратура”, каза МВР министърът и допълни: “Не познавам автора на сигнала. Чета, че става дума за Георги Самуилов, който твърди, че е перфектен търговец и данъкоплатец и се оплаква до прокуратурата от министър Асен Василев. Данните са от този месец и са отправени директно до главния прокурор на Република България. Защо директно до него?! Очевидно става въпрос за близки отношение между този близнесмес и главния прокурор. Можем да предположим, че той е свързан и с бившите управляващи от ГЕРБ. Ако греша, съм готов да се извиня. Например за АМ “Хемус” все още не знаем какво е решението на прокуратурата, никой нищо не знае. Тайна, която се пази от прокуратурата, но няма произнасяне. А тук има незабавно произнасяне”, допълни Рашков.

Рашков засегна и друга тема. Миниситърът посочи, че сме станали очевидци “на полуграмотни изказвания от някои прокурори, че не било възможно Васил Божков да бъде разпитан.”

„Божков не трябва да прави абсолютно нищо. Може да си стои, където иска. Нашият закон, НПК съдържа правна възможност той да бъде разпитан като свидетел, по друго производство, чрез видеоконферентна връзка”, обясни той.

Източник: bg-voice.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html