14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Украински депутат: Одеса е укрепена, голямата битка е за Мариупол

Снимки: БГНЕС
„Намирам се в Одеса, вчера цял ден работих тук, срещнах се с ръководството на областната управа и администрация. В момента един автобус с 50 човека от Николаев пътува към Одеса и ще се отправи към България. Автобусът ще пристигне в Поморие“, каза Антон Киссее, който е депутат в Украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна в ефира на „Денят започва“.
Сраженията в Одеса продължават, вчера вечерта е имало стрелба. По-предната нощ депутатът е бил в Бесарабия, където е станал свидетел на друга голяма стрелба.
„Одеса е укрепена и не виждаме опасност руската войска да проникне. Нашите военни също го коментират. Най-голямата битка е в Мариупол, там има големи разрушения, жертви, разрушени сгради. Не е известно колко са загиналите. Харков и Чернигов също са под обстрел“, обясни Антон Киссе.
„Мариупол е стратегически град, индустриален и затова руската армия иска да го превземе“, разказва депутатът. За възстановяването на инфраструктурата в страната ще трябват средства от порядъка на 600 млрд. долара. Най-голямата трагедия обаче е загубата на човешките животи“, коментира депутатът. „Ситуацията в Украйна се измени много. Най-важното е, че се появява ново поколение, млади хора, които мислят по друг начин и не може да се противопоставиш на тази реалност“, каза още той.
Смята, че нанесените щети от военните действия ще се отразят на поколения напред. „Благодари на българските власти и градовете, които приемат украински бежанци и им помагат“.
Източник: bntnews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html