24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

15 000 души от Мариупол са принудително депортирани в Русия

Снимки: Туитър

Киев заяви, че около 15 000 жители на Мариупол са били „нелегално депортирани“ в Русия, откакто руските въоръжени сили завладяха части от обсадения от тях пристанищен град на брега на Азовско море. В началото на войната южният украински град наброяваше над 400 000 души. И в момента стотици хиляди цивилни са блокирани там и се намират в отчаяно положение – без храна, питейна вода и отопление, предава БТА.

Руски информационни агенции съобщиха, че през последните дни в Русия са пристигнали автобуси с няколкостотин души, които Москва определя като „бежанци от Мариупол“. „Жители на мариуполския район „Ляв бряг“ са прехвърляни масово в Русия. Общо около 15 000 жители на града са били нелегално депортирани“, заяви днес градският съвет на Мариупол.

Мариупол е най-бомбардираният от руските въоръжени сили и най-тежко пострадал украински град от началото на войната. Пристанището на Азовско море понася тежестта на постоянни руски атаки заради своето стратегическо значение за руската военна кампания, отбелязва Би Би Си. Той е последната точка за Азовския бряг, която все още е контролирана от Киев, а не от Москва.

Кадрите с опустошения, разрушени сгради и трупове по улиците на града обиколиха света. Особено внимание привлякоха въздушните удари по родилен дом, както и училище и театър, където според украинските власти били намерили убежище стотици цивилни. Русия отрича да взима на прицел мирни жители и твърди, че бомбардираните сгради са използвани като прикритие от украинската армия и националистически фракции.

В Мариупол, който преди войната имаше население от около 430 хиляди души, са останали над 200 хиляди човека, каза преди два дни представител на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“. Избягали местни жители описали „смразяващ ад, с улици, осеяни с трупове“, и разказали за „хиляди хора, отрязани от света“, скрили се в мазета без вода, храна, електричество и комуникационни връзки.

По последни данни на местните власти най-малко 2300 души са загинали от началото на обсадата на украинския град. Смята се, че около една четвърт от населението е избягало още в началото на войната, а още десетки хиляди хора са били евакуирани през последната седмица.

Най-малко 100 хиляди цивилни искат да напуснат Мариупол, но не могат, защото няма безопасни коридори, каза вчера украинският вицепремиер Ирина Верешчук, цитирана от „Ройтерс“. Дори началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев призна в понеделник, че градът е сцена на „ужасна хуманитарна катастрофа“ (но обвини за това украинските сили, които според него използват цивилни като „жив щит“).

Украйна се зарича да защитава Мариупол до последния войник, отбелязва Би Би Си. Що се отнася до Русия, градът в украинската Донецка област вече е част от т. нар. Донецка народна република, поне според карти, показвани по държавните телевизии.

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html