14.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Киев: Спасена е 100-годишна жена, оцеляла от Холокоста

Снимки: БГНЕС; архив

Израелската организация за оказване на помощ при извънредни ситуации „ЗАКА“ спаси от Киев 100-годишна жена, оцеляла от Холокоста, заяви говорител на групата, предаде ДПА. Доба Хуберхриз в момента е в Молдова и трябва да бъде докарана в Израел с медицински самолет.

Нахман Дикщайн от подразделението на „ЗАКА“ в Украйна разказа в интервю за израелското радио „103ФМ“, че са му се обадили от Израел през нощта и са му казали, че „трябва да измъкне“ жената от Киев. После бил организиран транспорт с линейка, за да бъдат превозени хора от Киев за Молдова. Дикщайн посрещнал жената на границата. По думите му „тя била опаковала 100 години от живота си в един единствен куфар само за два часа“.

Хуберхриз е родена на 3 октомври 1921 г. в украинския град Орехов. По време на Втората световна война избягала в Ташкент, Узбекистан, а после се върнала в Киев със семейството си. Това, че сега в страната ѝ отново се води война, било непоносимо за нея, каза Дикщайн. Жената едва ли ще се върне в Украйна, смята той. Сега тя само иска да стигне до Израел, предаде dariknews.bg.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html