13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Никола Минчев след 100 дни управление: Справяме се

Володимир Зеленски, снимка Интернет

След 100 дни управление шефът на парламента Никола Минчев оценява обстановката в страната като сложна. Щяло да бъде по-добре да работят в малко по-спокойни времена. По думите му обаче и правителството, и Народното събрание се справят добре. Минчев не вижда предпоставки за предсрочни парламентарни избори.

„Щеше да е добре обстановката, в която работим, да е различна, но смятам, че за тази изключително тежка обстановка, при избухнала война близо до нас, правителството и Народното събрание се справят добре в рамките на тези 100 дни“, смята председателят на Народното събрание. По думите му стремежът е да се повиши темпото на промените, които четирите формации в управлението са си заложили като цел.

„Стартирахме някои от реформите, които сме си поставили. Приехме на първо четене промените в Закона за съдебната власт, кариерните бонуси премахнахме. Това е началото, но предстоят и други реформи, които се надявам да се случат по-бързо“, добави той.

„Войната неизбежно води до кризи, до покачване на цените, но това не е само български проблем, а глобален“, подчерта Минчев пред БНТ и заяви, че избори със сигурност ще има след три години и половина. „Един от коалиционните партньори трябва да размисли за участието си в управлението, за да се случат предсрочни избори, но не виждам такива предпоставки“, допълни той. Според него различните виждания за войната в Украйна в коалицията не вредят на общата позиция на България, която този път е ясно изразена и това се оценява от нашите партньори, включително и от украинския президент.

„Има проект на решение за покана към г-н Зеленски да бъде изслушан в българския парламент. В момента се разглежда от комисии, като след това ще влезе и в зала. Ако бъде прието, ще бъде отправена покана към г-н Зеленски. Аз лично подкрепям и ще се радвам това да се случи. Изслушването на Зеленски не води след себе си автоматично изслушване на Владимир Путин“, уточни председателят на парламента. Той бе категоричен, че изпращането на оръжие за Украйна изобщо не е на дневен ред. „Този въпрос не е бил коментиран и при посещението на Лойд Остин у нас. Позицията на правителството и Народното събрание е единна – изпращаме хуманитарна помощ и това се оценява“, поясни Минчев.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html