24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Тома Биков: Очаквам да бъда арестуван

Снимик: Фейсбук

Очакваме не просто нови арести, очакваме незаконни арести, на които ние ще противодействаме. Ние не се страхуваме от това. В крайна сметка сме част от политиката и понякога това се случва. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в студиото на „Събуди се“, като допълни, че очаква и той самият да бъде арестуван, въпреки че „няма за какво“.

„Това, което е факт, че ако някой е нарушил закона доказано – това е Бойко Рашков, който извърши незаконен арест, в разрез с всички процедури и всякакви закони. Само че тази тема минава метър, все едно нищо не е станало“, уточни той.

По думите на Биков подобни действия още повече рушат доверието в институциите и съдебната система. „По никакъв начин не изпълнява ангажимента на сегашното управление за някаква съдебна реформа, за повече справедливост. Интересно ми е как хора, които от години го играят правозащитници, се радват на незаконен арест“, допълни депутатът.

„На настоящата власт бих писал отсъствие, вместо оценка. За да има оценка би трябвало някой да е отговорил на някакви въпроси. В случая не виждаме какво може да се оцени, освен това, че бяха пропуснати всички предизвикателства, пред които е изправена страната, да започнат да се решават“, коментира Биков.

„Не е вярно, че няма промяна. Не затова считаме, че това правителство трябва да подаде оставка, а точно обратното. Промяната е факт, друг е въпросът, доколко е към добро и доколко дава някаква перспектива за развитие на обществото“, добави той.

Относно вот на недоверие Биков уточни, че това е един от инструментите, които могат да се използват. „Моето лично мнение е, че вот на недоверие трябва да бъде внесен тогава, когато видим, че и част от управляващата коалиция има подобно усещане“, каза депутатът.

„Нашето усещане е, че Кирил Петков и Асен Василев в един момент ще си тръгнат и ще отидат някъде другаде. Където са решили – или откъдето са дошли, или някъде на друго място. А тук ще останат тези, които системно се занимават с политика. Тогава те ще трябва да дават обяснение за всичко, което Петков и Василев са правили“, допълни Биков.

Той посочи, че като опозиция ГЕРБ може да критикува, но отчете, че партията няма достатъчно гласове, за да прекрати мандата на правителството. „Очевидно то ще трябва да прекрати мандата си поради отказ на поне една от формациите, или на повече, да участва в управлението и да продължи да носи отговорност за неща, за които очевидно не ги и питат“, смята депутатът.

Биков отправи критика към управляващите заради икономическата им политика и сигурността. „Докато Бойко Рашков се занимава с арести на лидера на опозицията, в центъра на София започнаха да се стрелят. През увеличения на битова престъпност. Като минете през това, че имаме бюджет, който е неактуален и неадекватен на ситуацията…“, подчерта той.

„Очевидно прокуратурата, като всички останали институции, иска да отговори на обществения натиск. Божков иска да бъде разпитан като свидетел, а не като обвиняем – това е проблемът. Иначе прокуратурата няма проблем да го разпита като обвиняем“, е мнението на Биков.

Депутатът смята, че прокуратурата и обществото трябва да си изберат какъв да бъде Божков – обвиняем или свидетел. „По едно и също престъпление не може да бъде и обвиняем, и свидетел. Това е неговата защитна теза“, допълни той.

Относно съобщенията между Владислав Горанов и Бойко Борисов, той каза: „Божков беше може би най-големият играч в хазарта. Той има отношения от 30 години с всички Комисии по хазарта. Заради действията и на Борисов, и на Горанов на Божков бяха повдигнати 19 обвинения. Това се случи при нас“, заяви Биков.

Според депутата Васил Божков не е надежден свидетел по всички категории. „Това е един ненадежден свидетел, защото има интерес от обвиняем да се превърне в свидетел. Нека да бъде разпитан. Но свидетелството не е доказателство. Всеки може да свидетелства, каквото си иска“, категоричен е той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html