13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Вучич: Сърбия не е ничия слугиня

Снимка Дойче веле

Европейският съюз може да наложи санкции на Сърбия, ако Белград не въведе санкции срещу Русия, каза сръбският президент Александър Вучич. По думите му Сърбия прави това, което е в интерес на страната и така ще се държи, предава БТА.

„Сърбия се държи отговорно и сериозно, Сърбия не е ничия слугиня, не изпълнява заповеди нито от Америка, нито от Русия. Сърбия е самостоятелна и независима страна“, каза Вучич. Той каза, че ситуацията в Украйна го тревожи и особено изявлението на американския президент Джо Байдън, че конфликтът ще бъде дълъг. По думите му руснаците в своите информации за конфликта в Украйна използват същия речник, който САЩ и западните европейски страни са използвали в информациите за агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г.

Вучич отбеляза, че руснаците казват, че предотвратяват геноцид в Донбас, така както страните от НАТО са говорили, че предотвратяват геноцид в Косово. Засега Сърбия отказва да се присъедини към всеки един от четирите пакета санкции на ЕС срещу Русия. С това Белград се откроява сред всички други страни в региона, които се съобразиха на 100% с европейските санкции. Включително и Черна гора, която е традиционно свързана с Русия. Белград отдавна твърди, че не е убеден, че рестриктивните мерки са правилният път и че напълно ще се съобразява с решенията на ЕС във външната политика, когато стане член на съюза. Това не се очертава да е скоро.

Източник: fakti.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html