14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Започват преговорите между Русия и Украйна в Истанбул

Снимки: БГНЕС; интернет
Делегациите на Русия и Украйна пристигнаха в Истанбул за първите директни преговори от повече от две седмици, информира NOVA. Основен приоритет за Киев остава постигане на прекратяване на огъня. Надеждите за някакъв напредък обаче са малки и Украйна изрази скептицизъм относно намеренията на Русия.
Междувременно украинските сили заявиха, че са си върнали киевското предградие Ирпен, което беше превзето от руските военни. Кметът обаче предупреди жителите му, че все още за тях е много опасно да се върнат там.
А Русия е атакувала с ракети още един склад с гориво в северозападната част на Украйна.
Президентът Зеленски заяви в поредното си видео обръщение, че въпреки някои военни победи на Украйна, положението остава напрегнато. „Днес имаме добри новини. Нашите защитници настъпват в района на Киев и си възвръщат контрола над украинска територия. Ирпен е освободен. Благодарен съм на всички, които са работили за това. Окупаторите се отблъскват от Ирпен, от Киев. Все пак е рано да се говори за сигурна ситуация в тази част на нашия регион и боевете продължават”, заяви Зеленски. Руските войски контролират северната част на Киевска област, разполагат с ресурси и жива сила. Опитват се да възстановят унищожените единици. Нивото на загубите им, дори при 90%, не е аргумент да спрат. Това е безмилостна война срещу нашата нация, срещу нашия народ, срещу нашите деца. Мариупол остава блокиран. Руските войски не позволиха днес да се организира никакъв хуманитарен коридор”, каза Зеленски.
Разговорите, които президентът на Турция Реджеп Ердоган лично е провеждал поотделно с колегите си от Украйна и Русия, напредват в „положителна посока“. Това каза самият Ердоган в редовен брифинг след заседание на правителството. Президентът не съобщи никакви допълнителни подробности.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html