14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Сандов: Очакваме осъдителна присъда за България

Борислав Сандов
Снимка: БГНЕС

„Срещу България има 18 наказателни процедури, а 4 могат скоро да имат решения с присъда за страната ни. На 12 май сутринта ще бъде оповестено решението за нивото на серен диоксид заради Маришкия басейн. ТЕЦ-овете ни не са с добри показатели. Трудно изходът ще бъде друг освен осъдителна присъда”. Това заяви пред „Нова нюз“ Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите.

Той не би насърчил мораториума за шистовия газ. „Такова решение би могло да се случи след 5 години. За да се стигне до сондажи, трябват проучвания, а сега търсим бързи решения“, обясни Сандов.

Министърът се усъмни в твърденията за идващи от Украйна мини. „Не знаем дали мините пристигат от Украйна в акваторията на Черно море, може да са изпуснати в кораби. Ако идваха от Одеса, те нямаше да са стигнали дотук, ако следваме морските течения. Подлагам под съмнения тези твърдения“, сподели той.
Според него няма нови разкрития за случаи на корупция по сделките на енергийните трасета. Той сподели, че джиповете, предоставени от саудитския консорциум ще бъдат върнати. От частни дружества на МОСВ има предоставени компютри от 2009 г. Има и две компютърни системи, за които съм разпоредил проверка за шпионски софтуер. Те са предоставени от ТЕЦ-ове.

По темата с ареста на Борисов той смята, че при обективна прокуратура щеше да има внесен обвинителен акт. За него войната в Украйна ще остави сериозен отпечатък. „Екологичният отпечатък е сериозен. След приключването на войната ще продължи тренда за ръст на цените емисиите“, прогнозира Сандов.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html