24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Захариева: През последните 15 години 86 566 граждани на РСМ са получили българско гражданство

Снимка: EPA/GEORGI LICOVSKI

Разговарях с организации на българите в Северна Македония по повод резултатите от преброяването. Нашите сънародници са сигурни, че данните, сочещи едва 3504 българи в РС Македония, са фалшифицирани, и скоро ще излязат с официална позиция. Това заяви бившият външен министър Екатерина Захариева и депутат от ГЕРБ-СДС в пост Фейсбук.

„Най-странното е, че само българите, преброили се извън страната, не са отчетени, за разлика от другите етноси. Не бива да забравяме, че през последните 15 години 86 566 граждани на РСМ са получили българско гражданство, като са декларирали пред нашите власти, че се самоопределят като българи“, пише тя в поста си.

„За съжаление за пореден път наблюдаваме старата държавна политика в ход – дискриминация на македонците с българско самосъзнание и опит за тяхното маргинализиране“, посочва още Захариева.

„Тази намеса в правото на самоопределение е абсолютно неприемлива и противоречи на ценностите на Европейския съюз, към който нашите съседи се стремят. Крайно време е да осъзнаят, че българите в Северна Македония не са заплаха, а мост между нашите две държави“, категорична е тя.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html