24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

МЗ: Без маски от 1 април

Снимки: Фейсбук

Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка.

От утре, 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това е решение на Министерския съвет след едномесечни дискусии, обяви Сербезова. С това отпадат въведените противоепидемични мерки, допълни министърът. Това означава, че от петък маските няма да са задължителни в закрити обществени места, ограничения при събирането на хора няма да има.

На границата обаче поне до 15 май почти всичко остава както досега – всички лица, независимо откъде пристигат, се допускат у нас при представяне на валиден сертификат за ваксинация, преболедуване или за проведено изследване за COVID-19. Новата заповед за това вече е факт. Новост е отпадането на зонирането на страните според нивото на заболяемост в три цвята.

Лицата, които не представят поне един от посочените документи, се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Заповедта за граничния контрол не зависи от извънредната епидемична обстановка, затова и тя е единствената, която ще бъде издадена до приемането на промени в закона за здравето.

Какво отпада от 1 април?

– задължителното носене на маски в затворени обществени места;

– изискването за спазване на дистанция;

– ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;

– ограниченията за присъствен процес във висшите училища;

– забраната за свиждане в болниците;

– изискването към работодателите да допускат до 50% от персонала при възможност в дистанционна работа.

Какво остава да действа след 1 април за срок от 3 месеца?

– възможността НЗОК да заплаща средства за работа при неблагоприятни условия;

– удължаване действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК.

МЕРКИТЕ СЛЕД 1 АПРИЛ

И след 1 април ще има заповед на здравния министър, като някои мерки ще останат като силни препоръчителни, например спазването на дистанция. По отношение на маските, доц. Кунчев напомни колко ефективни са те – разликите в риска спадат в пъти при носене на маска. Затова маските ще останат силно препоръчителни в градски транспорт, болници, струпване на хора. Използването на дезинфектанти също ще остане като препоръка, както и елементарните правила за хигиена, като миене на ръцете. Кунчев припомни, че именно тези елементарни мерки са довели до спад в редица заболявания като страничен ефект на пандемията.

ЗДРАВНАТА СИСТЕМА

Ковид зоните към болниците се закриват след 1 април и тяхното финансиране се спира. В последния месец обаче те отпадат по естествен начин – има зони, обслужили по трима пациенти.

Спирането на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. пък ще се компенсира с увеличение на цените на дейностите, стана ясно на брифинга. Заплащането, около което възникна известно притеснение тези дни – 10 лв. за поставяне на ваксина, остава, тъй като не е свързано с извънредната обстановка.

От 1 април личните лекари няма да могат да издават направление за безплатен PCR тест, потвърдиха от МЗ.

ГЛЕДНИ ТОЧКИ

Прибързано е да кажем, че пандемията е свършила, но България се задържа сред 4-те страни с най-ниски стойности на заболяемост в Европа, обобщи и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Министърът посочи, че и занапред ще имаме много заразени, но е важно да предотвратим усложнения и смърт. Затова и ваксинационната кампания продължава. 95% от жертвите на COVID-19 у нас не са ваксинирани, изтъкна проф. Сербезова.

След отпадането на мерките в продължение на месец ще се наблюдава ситуацията и поведението на хората, каза още здравният министър. От 30 до 50% продължават да носят маски, показва опитът в чужбина. Ако искаме да не се върнем към по-тежко положение, трябва да изследваме достатъчно голям брой хора и да имунизираме колкото може повече хора, предупреди доц. Кунчев.

Забравяме думата „завинаги“, COVID-19 е тук, всичко оттук нататък зависи от поведението на всеки един от нас, няколко пъти повтори проф. Сербезова.

Източник:  segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html