24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Пиян кандидат се явил на конкурс да директор на Народния театър

От два дни в медиите се появиха публикации, че е избран нов директор на Народния театър – Васил Василев, и той получава вече поздрави от гилдията. Но директор всъщност няма, заяви министърът на културата Атанас Атанасов пред bTV.

Проведеният конкурс е съмнителен, защото един от кандидатите се е явил пиян, коментира той. „Един порок се появява в нашето общество. Известно е на всички, че обстоятелствата на конкурса за директор на Народния театър са съмнителни. Изказаха се мнения, че един от кандидатите се е явил в нетрезво състояние и е класиран. На конкурса води Васил Василев (на снимката горе), за който всички си честитиха, че е новият директор – съжалявам, ако разочаровам някой, но това не е така“, каза министърът и допълни: „Аз не съм си сложил подписа на протокола и няма да го направя, докато не изясним всички обстоятелства.“ Атанасов допълни, че един член на комисията си е тръгнал преди края, имало и съмнения за конфликт на интереси сред членовете. „Очаквам становище на нашите юристи. Когато разберем какво се е случило, ще решим. В момента директор няма“, каза още Атанасов.

В конкурса се състезаваха също сегашният директор на първата ни сцена Мариус Донкин, актьорът и преподавател Сава Драгунчев, режисьорът Бойко Богданов (чието именно поведение пред комисията беше не съвсем адекватно – конкурсът бе излъчван публично в интернет).

Спечелилият, но не съвсем, Васил Василев понастоящем е директор на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен – нашумял напоследък с привличането на Александър Морфов за първата му постановка от 7 години насам на българска сцена, след като режисьорът на „Хъшове“ дълго бе в тлеещ конфликт със сегашния ръководител на Народния, Донкин. Морфов в момента работи в Плевен над „Антигона“. Василев е бил и директор на Ловешкия театър, а преди това – заместник на министъра на културата Петър Стоянович и общински съветник от БСП в Ловеч.

„Благодаря на министъра на културата Атанас Атанасов, който в регламентирания срок обяви публично, чрез предаването „Лице в лице“ резултата от проведения конкурс за директор на Народния театър „Иван Вазов“, като съобщи, че спечелилият конкурса е Васил Василев. Приемам това и за уведомление към мен, макар да буди недоумение заявлението му, че няма да разпише протокола от проведения конкурс“, реагира във Фейсбук кандидатът.

Пред „Лице в лице“ Атанас Атанасов каза няколко думи и за 12-те милиона лева за музейните работници, които тайнствено изчезнаха от бюджета, а след реакция на гилдията в медиите отново се появиха. „Не е мистерия какво се е случило…, но всички ние знаем, че в момента не нашето правителство диктува всички обстоятелства, които касаят нашето правителство. Кризата е световна и някой път трябва да се приоритизират решения, които с е изключително драматични и належащи… Просто, както казах, на Министерски съвет се гласуват страшно много неща, които касаят националната ни сигурност, които касаят образованието, които касаят пандемията, така че по никакъв начин не искам да омаловажавам музеите, но също така нека бъдем и реалисти“, допълни той.

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html