24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

САЩ отказаха да станат гарант на сигурността на Украйна

Снимки: БГНЕС

САЩ отказаха да обещаят на Украйна, че ще станат гарант на сигурността й, стана ясно след брифинг на директора по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфилд.

„Ние постоянно обсъждаме с украинците начините, по които можем да помогнем да гарантираме, че те са суверенни и сигурни. Но няма нищо конкретно относно гаранциите за сигурността, за които мога да говоря в този момент“.

По-рано канцлерът Олаф Шолц изрази готовност Германия да се превърне в гарант за сигурността на Украйна като част от преговорите между Украйна и Русия. Не е ясно обаче дали става дума за гаранции, които са равностойни на задължението за колективна отбрана, съгласно член 5 от Северноатлантическия договор.

Гаранциите за сигурност са част от проект за мирен договор, който украинската делегация представи на вчерашните преговори с руската в Истанбул. Срещу тях Украйна изразява готовност да не се присъединява към НАТО и да не приема военни бази на трети страни на своя територия, както и да договори бъдещия статут на Крим и на Севастопол на преговори с Русия през идните 15 години.

Подробности от телефонната беседа на Зеленски и Шолц съобщи говорителят на германското правителство Щтефен Хебещрайт, предаде Ройтерс. По думите му Шолц е изразил „общата готовност“ на Германия да влезе в ролята на гарант. Говорителят не уточни дали тази роля би включвала и военен компонент.

За разговора с Шолц Зеленски написа в Туитър още в понеделник:“Обсъдих с федералния канцлер Олаф Шолц хода на преговорния процес. Съобщих как противодействаме на агресията и на престъпленията на РФ. Изразих благодарност за помощта, оказвана от Германия. Натискът върху Русия трябва да продължи, санкциите – да се усилват“.

Източник:  clubz.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html