24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Ковачевски: Има индивиди и партии, които работят срещу споразумение с България

Снимки: БГНЕС

“Има индивиди и маргинализирани групи, има дори политически партии в страната, които се финансират от трети държави, които не искат да видят Северна Македония в ЕС и работят срещу евентуално споразумение между България и Северна Македония”, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

По думите му оптимизмът, изразен от българския премиер Кирил Петков, се основава на напредъка в работата на работните групи и постигнатите резултати – функционираща самолетна линия, стипендии за македонски студенти, които ще учат в България, срещи на кметове от двете страни на границата за трансграничното сътрудничество.

“Водят се и политически разговори, но все още нямаме финален документ, когато стигнем до него, ще го споделим с всички политически и обществени субекти”, каза Ковачевски в отговор на въпрос защо държи опозицията встрани от този процес. Той уточни, че от ВМРО-ДПМНЕ са били поканени да се включат в работните групи, а в парламентарната комисия по външна политика депутатите са били запознати с преговорите, които се водят. Но “всеки договор, който ще бъде постигнат, ще бъде критикуван от опозицията”, добави Ковачевски.

Той коментира и възможността българите да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията, уточнявайки, че конституционният ред в Република Северна Македония позволява колективно упражняване на индивидуалните права, а всяка страна по пътя си към членство в ЕС прави промени в своята Конституция, за да я приведе в съответствие със законодателството на ЕС.

“Тук не говорим само за българите, но и за хърватите и черногорците, нормално ще премине през процедура на конституционни промени и това отнема повече време, и този процес трябва да бъде подкрепен практически от всички политически партии, защото гласуването е с мнозинство от 2/3 от депутатите“, каза Ковачевски. Той определи като “подробности, които може да се обсъждат”, въпроса дали това да стане преди началото на преговорите.

Източник:  bg-voice.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html