24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Орбан печели в Унгария, Вучич без конкуренция в Сърбия

Снимки: БГНЕС
Виктор Орбан е на път да спечели четвърти пореден мандат като министър-председател на Унгария. При обработени 57,6% от подадените гласове, резултатът на неговата партия ФИДЕС е 55,7%. За „Обединената опозиция“ са гласували 32,5%, съобщи „Ройтерс“. Предварителните очаквания бяха за оспорван вот.
Срещу управляващата партия на Орбан се изправи 6-партийна опозиционна коалиция, чийто кандидат за премиерския пост Петер Марки-Зай беше избран на първични избори. Според анализатори за първи път победата на Орбан не бе сигурна предварително.
Текущите резултати обаче отреждат на ФИДЕС 134 места в парламента, което дава на партията мнозинство от две трети, докато опозиционният алианс ще има 58 депутати, посочва „Ройтерс“. Крайнодясна партия Нашата родина се очаква също да влезе в парламента, преминавайки прага от 5%.
Александър Вучич пък обяви победата си още на първи тур на президентските избори в страната, както и победата на своята Сръбска прогресивна партия (СПП) на парламентарните  избори. На пресконференция в централата на СПП Вучич представи данните на партията си за предварителните резултати, според които той печели 59,9 до 60,1 процента от гласовете в надпреварата за държавен глава. По данни на СПП след него се нареждат кандидатът на опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“ Здравко Понош със 17,7 на сто, а на трето място е кандидатът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович, който печели 5,9% от гласовете. Сърбите избираха вчера измежду 8 кандидати за президент и 19 листи за парламент.
Вучич подчерта, че е първият в сръбската история, който печели президентски избори за втори път на първи тур, при това с голяма преднина. По думите на Вучич партията му печели около 124-125 места в 250-членната Скупщина. Това означава, че мнозинството за съставяне на правителство е на ръба и като евентуален партньор за сформиране на стабилен кабинет той спомена Съюза на унгарците от Войводина.
Настоящият президент на Сърбия благодари на семейството си, на партията си, както и на сръбските граждани за постигнатите резултати. В отговор на журналистически въпрос Вучич каза, че Сърбия ще продължи политиката  си на военна неутралност и няма да влиза в нито един военен съюз. Той отбеляза, че Сърбия се стреми да запази не само коректните и партньорски отношения с Русия, а и приятелските.
Източник: debati.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html