25.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Бензинът може да удари 3,50 лв. за литър

Снимки: интернет

„В момента сме в условията на потенциално ембарго на вноса на суров петрол от Русия. При по-строги мерки – вероятно цената на суровия петрол ще скочи до нива, които не сме виждали до момента и горивата ще поскъпнат шоково.

При потенциално ембарго на руския петрол за Европа, цената на барел може да достигне и до 200 долара. При такъв сценарий цена от около 3,50 лева за литър бензин ще ни се струва ниска цена за горивата”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” експертът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров в отговор на въпроса на какво се дължи поскъпването на горивата у нас.
„Това много зависи от движението на суров петрол на международните борси. Мисля, че моментното поскъпване на горивата в момента се дължи на повишената цена на сорта „Брент” преди около месец. Това сега е по-скоро закъснение на поскъпването. По принцип рафинериите произвеждат горива първо с наличния петрол закупен по-рано и след това попълват запасите си. Важно е да се отбележи обаче, че българската рафинерия преработва руски петрол „Уралс”, който се котира значително по-евтино от другите”, уточни той.

По думите му обаче трябва да се направи разлика между дългосрочни договори за покупка на петрол и спотови цени. „В момента нашата рафинерия вероятно работи със суровина по дългосрочен договор, по който цената се определя между компанията майка и дъщерната фирма”, подчерта Владимиров.

Източник: nova.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html